Нещата, които трябва да знаете за Босна и Херцеговина - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Нещата, които трябва да знаете за Босна и Херцеговина
Автор: Peika.bg
Нещата, които трябва да знаете за Босна и Херцеговина
Снимка: pixabay

Притиснати между Сърбия, Черна гора, Хърватия и Адриатическо море, хората се борят за контрол над Босна и Херцеговина от векове. Държавата с триъгълна форма е добре известна с ролята си в опустошителната война след разпадането на Югославия през 90-те години, а преди това като плацдарм за Първата световна война. Но в страната има нещо повече от кръв и битки. Като за начало, това е една от най-етнически и религиозно разнообразните страни в Европа; Ислямът, православното християнство и римокатолицизмът са широко изповядвани от бошняци, сърби и хървати.

Страната също има разнообразен пейзаж, със скалисто планинско сърце, златисти пясъчни плажове и гъста гора.

Любопитни сте за тази балканска нация? Разгледайте тези интересни факти за Босна и Херцеговина, за да започнете.

1. По-стара е, отколкото си мислите

Преди формирането на Босна и Херцеговина, Босна вече е на картата. Между 1377 и 1463 г. е имало „Босненско кралство“. Крал Твртко I, страшен монарх, вероятно е най-известният крал на кралството. Той основава Херцег Нови, който сега е част от Черна гора, и драстично разширява земите. Османците управляват от 1463 г. до преминаването под контрола на Австро-Унгария през 1878 г. След Първата световна война страната става част от Кралството на сърби, хървати и словенци, а след Втората война става част от Социалистическата федеративна Югославия.

2. Босна е много по-голяма от Херцеговина

Херцеговина, южната част на страната, представлява само 20 процента от общата земна маса. Технически няма дефинирани географски или културно-исторически граници. Това е домът на Мостар, известен с очарователния си център на стария град. Тук се намира и един от най-разпознаваемите символи на войната – Мостарският мост, построен от османците през 16 век и разрушен през 1993 г. Властите възстановяват моста и все още можете да посетите днес. Босна се намира на запад и север от Херцеговина и е дом на столицата на страната – Сараево.

3. Страната прави брилянтно вино

По-голямата част от виното в страната идва от Херцеговина. Най-известното бяло грозде в региона се нарича Жилавка. Това означава „здрави корени“, защото дълбоките му корени могат да издържат на високи температури и тежки засушавания. Най-добрите плътни червени напитки в страната се правят от гроздето Vranac. Повечето енофили се насочват към независимите винарни около Требине.

4. Можете да посетите тропическа гора в Босна и Херцеговина

Националният парк Sutjeska, който се намира до границата с Черна гора, може да се похвали с 3500 акра тропически гори. Той е дом на 170 вида дървета, както и хиляди представители на флората и фауната. Обектът на световното културно наследство на ЮНЕСКО на 20 000 години също е дом на един от най-високите водопади в Босна, водопадът Скакавац.

5. „Златната лилия“

Златната лилия, Lilium Bosniacum, е националният символ на Босна. Това е местно цвете и традиционно украсява подаръци, използвано за украса на торти за рожден ден и опаковъчна хартия. Като хералдически символ той датира от Босненското кралство от 14-ти век. Днес той представлява както Босна, така и бошняци.

6. Домакин на първите зимни олимпийски игри в комунистическа страна

Зимните олимпийски игри през 1984 г., известни още като Сараево 1984, са първите зимни олимпийски игри, проведени в социалистическа държава и славяноговоряща страна. Това е и първата олимпиада, която се провежда на Балканите, след първите олимпийски игри в Атина. Игрите се провеждат в Сараево и околните курорти в Динарските Алпи, на около 25 км от центъра на града. Състезанията всъщност трябва да започнат с четири дни закъснение поради лошо време. Над 1270 спортисти от 49 държави пътуват до Босна и Херцеговина, за да се състезават в 39 официални събития. Събитието има огромен успех, но за съжаление последвалата война през 1992 г. нанася големи щети на града и олимпийските съоръжения.

7. Има и плажове

Босна може би е най-известна със заснежените си върхове, но може да се похвали и с плажове. Вярно, това е само 22 км участък, което го прави втората най-малка брегова ивица в света, но все пак е доста специално. Местните жители и туристите, които са запознати, се отправят към единствения крайбрежен град в страната, Неум. Датиращ от 533 г. сл. н. е., Неум се развива като крайбрежно убежище през 60-те години на миналия век – след като се появи Адриатическата магистрала. Има много съоръжения и е популярен за водни спортове като гмуркане, каране на джет и парасейлинг, но е по-евтин и тих от хърватския си колега – който привлича всички.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин