Бой с портокали в Иврея, Италия: Време за цитрусова агресия - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Бой с портокали в Иврея, Италия: Време за цитрусова агресия
Автор: Полина Райнова

За един витаминозен масов бой с портокали


Битката с портокали в град Иврея, Северна Италия - това е точното време и място, в които замерването на минувачите със зрели плодове е най-нормалното нещо, което можете да правите. Провежда се всяка година три дни преди началото на Великите пости като част от традиционния карнавал в Иврея.

За разлика от Ла Томатина (масовия бой с домати в Испания), където кулинарният бой е неорганизиран и неовладяем, в Иврея имате право да участвате само като част от отборите (нужно е предварително записване). Забранени са всякакви самотни електрони с бойни портокали в ръце.

8958

Корените на този италиански карнавал водят към Средновековието, когато битката се е водила с друго оръжие: бобени зърна. Историята разказва, че два пъти годишно феодалният лорд подарявал на бедните семейства глинена купа, пълна с боб. В знак на презрение към този жест, те демонстративно я захвърляли на улицата. Така бобените зърна се превръщат в традиционни муниции за карнавалните престрелки, заедно с конфетите, цветята и захаросаните бадеми.

По-късно, през 60-те години на 20-и век, наред с обичайните оръжия на карнавалната сцена се появяват и портокалите. Те били хвърляни от балконите на младите девойки в опит за привилекат вниманието на момчетата, кръстосващи улиците под тях.

8959

Днес това културно наследство е все още живо, за да пресъздава борбата на хората за справедливост и свобода, а и за да усетите какво е чувството дрехите ви да са вир вода, прогизнали от портокалов сок.

По време на самия карнавал в Иврея улиците се изпълват с герои от Средновековието, можете да дегустирате местни специалитети и да послушате традиционна музика.

Вижте още снимки от щурото събитие:

8960

8961

8962

8963

8964

8966

8967

8968

8969

8971

8970

8972

Открийте още идеи за странни фестивали.


Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин