Братислава и Виена - разходка за един уикенд - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Братислава и Виена - разходка за един уикенд

Само на около час и половина път от София със самолет се намира една прекрасна европейска столица - Братислава.

Разположена на двата бряга на река Дунав и на левия бряг на река Морава, със своите 367,6 кв.км. и около 463 000 жители, градът е чудесно място за пътешественици и почитатели на нощния живот.

Пристигнахме в Братислава вечерта към 8 часа. Благодарение на добре развитата мрежа на градския транспорт, включваща и нощен такъв, от летището може да стигнете до всяка точка на града. Карта на транспортната мрежа може да свалите тук. От летището до града ще ви е необходим билет за 3 зони (1,20€), валиден в рамките на 60 мин. Купува се от автомати на летището, както и на всяка спирка. Системата е толкова удобно измислена, че дори и човек, попадащ за пръв път в чужда страна с минимални познания по английски, би могъл да се справи. Билетът се валидира в автомата на първото превозно средство, в което се качите.

Относно настаняването, доста от местата за спане имат соц-излъчване, но с малко повече търсене се откриват и чудесни съвременно обзаведени стаи и апартаменти. Мястото, което ние избрахме, се намира на площад Ходжово (Hodžovo námestie), където е дворецът Грасалкович. След настаняването ни в хотела, излязохме на вечерна разходка из стария град, впечатляващ с архитектурата и уюта на малките си улички, безбройните места за хапване, пийване и нощни веселби. Градът определено не спи, и то най-вече в старата си част.

Вторият ден от пътуването си посветихме на Виена. Градът на Моцарт е разположен само на 60-тина километра от Братислава. Възможностите за пътуване до там са много - автобус (горе-долу на всеки час), влак, корабче по река Дунав. Най-икономичният и бърз вариант (около час), който ние избрахме, беше с Flixbus - препоръчително е да си свалите мобилното им приложение, от което може супер лесно и бързо да си купите билети. След това шофьорът ще ги сканира през мобилния си телефон. Приложението ви показва и къде точно се намират спирките. Билетите, закупени онлайн, са по-евтини от тези, взети на място.

Неусетно и бързо се озовахме във Виена. Опциите за придвижване из града са много - мрежата на градския транспорт е добре развита. Ние използвахме метро (U-Bahn) - взехме си еднодневни карти (за 24 часа) за 7,60€, които определено са по-изгодни, предвид че единичният билет за пътуване в рамките на 1 час струва 2,20€. Билетите важат за всички видове градски транспорт и се валидират в първото превозно средство.

Започнахме разглеждането на града от самия му център - площад Щефансплац (Stephansplatz) и невероятната католическа катедрала "Св. Стефан:, която е издигната в романски и готически стил и е един от символите на Австрия. Величествените ѝ кули се издигат съответно на 136,44 м (южната кула) и 68,3 м (северната).

Центърът на Виена е обширна пешеходна зона - рай за пътешественици, туристи, а и за местните. Ако по случайност (както ние) или не, попаднете в града на 26 октомври, имате възможност да отпразнувате заедно с австрийците техния национален празник (Nationalfeiertag) - Денят на неутралитета. На тази дата през 1955 г. е приет конституционен закон, по силата на който Австрия става неутрална държава за вечни времена.

Тържествата на открито се провеждат на Михаелерплац пред имперския дворец Хофбург (Hofburg), на Хелденплац пред Weltmuseum и площад Мария-Терезия пред Природо-историческия музей (Naturhistorisches Museum) и Музея на история на изкуството (Kunsthistorisches Museum). Някои музеи са с безплатен входна този ден, а други предлагат отстъпка от цената си за билети. Много впечатлени останахме от голямата зала на Националната библиотека (Prunksaal der Nationalbibliothek).

Препоръчвам ви да посетите и Природо-историческия музей, където може да видите историята на почти всичко, което ни заобикаля - от скалите и минералите, през рибите, влечугите, динозаврите, бозайниците, та чак до първите хора.

Не пропускайте да посетите двореца Хофбург, който днес е официална резиденция на австрийския президент. Дворецът е бил дом на едни от най-влиятелните личности в австрийската история, включително и на членовете на Хабсбургската династия - владетели на Австрийската империя. В сегашния си вид дворцовият комплекс съществува от 1913 г. Притежава около 2600 зали и стаи. Тук се намира и музеят, посветен на принцеса Сиси - Елизабет Баварска. Освен императрица на Австрия като съпруга на Франц Йосиф, император на Австро-Унгария, тя е била принцеса на Бавария и кралица на Унгария. Музеят включва богата колекция от рокли и аксесоари на самата принцеса Сиси.

След разходката по площада се отправихме към пазара Нашмаркт (Naschmarkt), който за съжаление не работеше на националния им празник. Доста от заведенията и магазините също си взимат почивен ден.

Площад Карлсплац (Karlsplatz), църквата Карлскирхе (Karlskirche) и фонтанът пред нея ни бяха по път, отивайки към двореца Белведере - шедьовър на бароковото изкуство, състоящ се от две сгради. В залите на по-малката - Долно Белведере, могат да се видят скулптури от Средновековието, а по-голямата сграда - Горно Белведере, представлява картинна галерия.

Карлскирхе 

Дворецът Белведере

Следобедът заслужено оставихме за бароковия дворцов комплекс Шьонбрун (Schloss Schönbrunn). Задължително отделете поне 2 часа за там, и то само за градините, достъпът до които е безплатен. Комплексът Шьонбрун предлага различни варианти за посещение - 40 от 1401 му зали са отворени за разглеждане. На територията на парка се намират още лабиринт от жив плет, оранжерии, както и най-старият зоопарк в света, където за първи път стъпва жираф в Европа, единственият европейски зоопарк с родени бебета гигантски панди.

Залезът посрещнахме на хълма в Шьонбрун, където се намира панорамната площадка Глориет с гледка към парка, двореца и града.

Преди да се отправим към гарата и автобуса за Братислава, се разходихме отново из пешеходната част на центъра, която бе променена до неузнаваемост от светлините на града.

Последният трети ден прекарахме в Братислава. Отделихме времето преди и около обяд на замъка Братислава (Bratislavský hrad).

Той е разположен на хълма Малки Карпати в западната част на града. Заслужава си посещението, заради колекциите в Националния и Историческия музей. От площадките му се открива чудесна гледка към града и река Дунав.

Връзката между замъка и Стария град е много удобна - минава се по пътеки по градската стена. Разходката из стария град през деня е също толкова приятна, колкото и вечерната - не пропускайте катедралата "Св. Мартин". В многобройните ресторанти и кафенета се предлагат местни (и не само) специалитети, а от сувенирните магазини може да си вземете нещо за спомен.

Удовлетворени от разходките и приятно изморени се отправихме към летището. Хубаво е когато всяко пътуване завършва вкъщи. Така само за 2 дни (или един уикенд) посетихме 2 чудесни града, разгледахме техните основни забележителности и съпреживяхме културата и духа им.

***

Текстът и снимките са изпратени от Йорданка Петкова за рубриката ни Стани автор. Споделете и вие своите пътеписи, фоторазкази и всякакво друго вдъхновение за пътешествия на info@peika.bg.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин