Статуи надничат от канализацията на Братислава - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Статуи надничат от канализацията на Братислава
Автор: Peika.bg

За да се отърве Братислава от сивотата, останала от комунистическата ера, много сгради бяха боядисани. Друг опит да се оживи центърът на столицата на Словакия e инсталирането на няколко странни статуи. Тяхната популярност сред туристите доведе до изникването на нови и нови статуи и така градът се изпълни със забавни и наобичайни инсталации, които привличат погледи и фотоапарати.

Канални открития

Този човек пребивава в Стария град само от 1997 г., но гражданите и туристите вече го обичат. Децата харесват да злоупотребяват с него, като седят на главата му, а и не веднъж е понасял повреди от автомобилни шофьори. Водени са и разгорещени дискусии по въпроса какво всъщност прави човекът – дали просто си почива, дали гледа нагоре към полите на жените или пък почиства канализацията...

Войник от армията на Наполеон

Друга статуя, наведена над пейка на Главния площад (Hlavne namestie) в центъра на Братислава. Този воин напомня на посетителите за самия Наполеон с типичната за него шапка (Наполеон І посетил Братислава през 1805 г., по-късно през 1809 г. неговата армия взривила двореца Девин, близо до Братислава). Както туристите, така и местните се наслаждават да седят на пейката с войник зад тях.

Шон Наци - нещо от легендите на Братислава

Шон Наци е бил добре позната личност в началото на ХХ век. Беден и душевно болен човек, той марширувал по улиците на града в остаряло, но елегантно облекло – едно кадифено расо, като поздравявал минувачите с цилиндъра си и се покланял вежливо на преминаващите дами. Всъщност тази статуя носи много тъжно настроение. Градските легенди разказват, че любимата му била отведена в концентрационен лагер.

Папараци

Още по-скорошно попълнение, украсяващо едноименния ресторант в Стария град, точно зад ъгъла на Главния площад.

Ханс Кристиан Андерсен

На площад Хвиездослав се намира статуя на известния автор на приказки Ханс Кристиан Андерсен - в краката му има охлюв, а на рамото - маймунка. Той казва за Братислава: „Ако искате приказка, самият ви град е една приказка.” След посещението си той създава едни от своите шедьоври, като „Малката кибритопродавачка”.

 

Тази статия ви хареса? Харесайте и страницата на Peika.bg във фейсбук! 

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин