Брацигово – музеи не чак толкова обикновени - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Брацигово – музеи не чак толкова обикновени
Автор: Мария Ангелова

Уж музеи като музеи, а всъщност пълни с неочаквани находки.

Знаете ли, че в България в наши дни е запазено едно-единствено черешово топче? Същото онова черешово топче, за което сме чели в „Под игото“. Можете да го видите в историческия музей на родопското градче Брацигово. И да си представите с какво вълнение българите са изработвали тези самоделни оръдия и са се готвели за най-голямата лудост в живота си.

Дойдете ли в Брацигово, посетете няколкото сгради на историческия музей – за да разберете защо градът днес е това, което е, и защо брациговските майстори строители са имали измислен език, който никой не е разбирал.

Бонус: История с най-високата камбанария на Балканите.

Исторически музей Брацигово

Тук освен черешовото топче ще видите оригиналното знаме на въстаниците от Априлското въстание, както и автентични оръжия, дрехи, документи. На втория етаж на музея има картинна галерия с произведения на български художници.

Къща музей на Васил Петлешков

Роденият в Брацигово Васил Петлешков е водач на въстанието в Брацигово. Предаден е на османските власти като условие градът да не бъде изпепелен. Измъчван е и е горен между три огъня, като издъхва на път за затвора в Пловдив, на метри след Брацигово. До последно той повтаря „Сам съм, други няма!“ и с остава в историята си тези свои думи. В града днес можете да посетите родната къща на Петлешков.

Къневата къща – етнографски музей

Къневата къща ще ви помогне да си представите как са живели жителите на Брацигово по време на Възраждането. Как са плели, готвили, обработвали нивите си. Тук ще си припомните и че Брацигово се нарежда до Карлово и Казанлък, като стане дума за отглеждане на рози и производство на розово масло. Макар да са значително по-малко, и днес около града има насаждения с рози.

Поповата къща – музей на брациговските строители

Още един позабравен факт – Брацигово е имал най-известната строителна школа по време на Възраждането. От брациговските майстори се е учил уста Колю Фичето. Строили са из цялата Османска империя – една трета от къщите в Стария Пловдив, църквата Света Неделя в София (преди атентата), училища, мостове, църкви надлъж и нашир. Както и църквата в Брацигово, която се хвали с най-високата отделна камбанария на Балканите - 28,6 м.

Според градските легенди, един австрийски архитект пристигнал в Брацигово по време на строежа на камбанарията, която първоначално била замислена малко по-ниска от сегашната си височина. Той попитал брациговският майстор Иван Драгов къде са му плановете за строежа и получил отговор: "В главата". Съмнението, което недвусмислено изразил чужденецът, накарало брациговският майстор да направи камбанарията още по-висока от първоначалната си идея. 

Брациговските майстори имали свой собствен измислен език от около 700 думи. Никой не ги е разбирал, когато са обсъждали плановете за сградите – така са пазели тайните на занаята си.

Последните две къщи са не само интересни отвътре, но и с изключително красиви фасади. Освен това имате възможност да погледнете към Брацигово от балкон - заслужава си.

Работно време на Историческия музей: 9 - 18 часа, без почивен ден. За останалите къщи е нужно да се обадите предварително на тел. 03552/ 21 78.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин