10 причини да видите Пещера - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 причини да видите Пещера
Автор: Мария Ангелова

Или още десет причини да видите Пещера, освен за да си купите обувки и ракия. А обувките, между другото, са страхотни.

Сахата

От Сахата можете да видите голяма част от Пещера отвисоко. Намирате се в подножието на втората най-стара часовникова кула в България – след тази на Сахат тепе в Пловдив. Издигната е около 1650 г. 

Беглика

В сърцето на Родопите, на около 40 км от Пещера, се намира язовир Голям Беглик. Мястото е страхотно, ако искате да се насладите на аромата на бор, широки поляни и разходка с лодка в летен следобед. Тук всяка година се провежда Беглика фест.

Пещерата Снежанка

Пещерата Снежанка се намира на 5 км от Пещера, в посока Батак. Освен че вътре можете да видите всички видове пещерни форми, в нея са открити и бронзови предмети от живелите тук шест века преди новата ера траки. Името на пещерата идва от чудните сталагмити, сталагтити и сталагтони вътре. На първо място е едноименната Снежанка – сталагмит във формата на бяла девойка, която чака своя принц. Отворено е всеки ден, влиза се на всеки час.

Лобното място на Алеко Константинов

Докато се движите по главния път ПазарджикПещера, малко след разклона за село Дебращица, от дясната страна на пътя ще видите лобното място на Алеко Константинов. Кътът е обособен с паметник на писателя, пейки и градинка. На няколко километра оттук е и село Алеко Константиново, кръстено на писателя. (Прочетете и интервюто ни с Алеко Константинов)

Курортът Свети Константин

Свети Константин е вилна зона, курорт или летовище (вече е трудно да вложим някакъв особен смисъл в думата „летовище“, но именно като такова е създаден през 1908 г.). Намира се на 16 км от Пещера и предлага скромни възможности за каране на ски (има влек), а през лятото можете да си почивате сред родопските поляни и гори или край близкия язовир Батак. През последната събота на юли тук се провежда ежегоден събор, на който се срещат хора от цялата страна – шумно и весело е. По пътя от Пещера за Свети Константин (има табели, но и всеки ще ви упъти) има едно място, от което се разкрива най-добрата панорамна гледка към града отвисоко.

Пещерска татлия

Татлия може и да не ви говори нищо, но на нас ни говори, при това – много сладко. Това е сладкиш, който можете да опитате май само тук – приготвя се от масло, брашно, захар... сигурно си има и тайни съставки. Чувствайте се предупредени, че може да е по-сладка, отколкото очаквате. И по-вкусна, отколкото очаквате.

Язовир Батак

Още едно любимо място на жителите на Пещера, където можете да правите почти всичко – да ловите риба, да плавате с лодка, да събирате тен или просто да почивате по планински. Тук се намира и курортът Цигов чарк. Язовир Батак е на около 15 км от Пещера.

Легендата за сестрата на скалния гълъб Перистера

Пещера има красива легенда, свързана и с името на града. Смята се, че то идва от историята за сестрата на скалния гълъб - Перистера. През 13-11- г. пр.н.е. Избухнало въстание на тракийското племе беси срещу римляните. Повече от половин година продължила борбата, като накрая останала последната планинска крепост. Според някои това била Бесапара – митичната столица на бесите. След още месец обсада и тази крепост паднала, като от стените й първа полетяла дъщерята на жреца Вологез. Пъстрото й наметало се развяло като криле, докато летяла надолу към зъберите. Името й не е запазено, но римляните, впечатлени от саможертвата й, я нарекли Перистера – гълъб.

Историческият музей

Пещерският исторически музей е малък, но уютен. Разположен е в старовремска къща и това, от което има най-много да ви покаже, са археологическите разкопки в района. Намира се на централната улица, точно до църквата

Крепостта Цепина

В Цепина е имало внушителен средновековен замък, а от крепостната стена днес са запазени останки с височина до 3 м. Около падането на Цепина под османска власт също има интересна легенда. Защитниците й успели да удържат напора на завоевателите цели три месеца, докато османският водач не прибегнал до хитрост. Той държал в продължение на една седмица едно магаре без капка вода, като допълнително му давал и сол. След това го пуснал край крепостната стена и животното веднага започнало да рови с копита на едно място, където била тръбата, която снабдявала с вода Цепина. Османците пресекли водата и така успели да завладеят крепостта. Прочетете още интересни истории за крепостта Цепина (+ фотогалерия).

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин