Крепост Цепина: Разходка във времето - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Крепост Цепина: Разходка във времето
Автор: Мария Ангелова

Имало някога една крепост, която никой никога не успял да превземе в бой. Издигала се на връх в Баташка планина (в Родопите) и от стените й се разкривала такава гледка наоколо, че без дъх да остане човек. Поне така разказва легендата за Маргарет-Изабел – 13-годишната съпруга на най-известния владетел на крепостта Цепина - Алексий Слав. Дъщерята на латинския император била нещастна, че трябвало да замине далеч от дома си и прекарвала дълги часове в съзерцание на хълмовете около Цепина. По-малко от година след сватбата си с Алексий Слав тя се разболяла и починала, като според желанието си била погребана на съседния връх, за да може при изгрев слънцето да огрява най-напред нейния гроб.


История в пет реда, за да си представите какво се е случвало:

Алексий Слав след смъртта на чичо си цар Калоян се опълчва на Борил и се отцепва, обявен за деспот от латинския император Анри (брат на Балдуин Фландърски, който пък няколко години по-рано е пленен от Калоян край Одрин). Така че когато се качите на крепостта, можете да си представите как оттук са се управлявали Родопите и голяма част от Източна Македония. И как животът е врял и кипял: хората са се влюбвали, приготвяли са вечеря, ходели са на църква и са се ослушвали дали в далечината не идва някой да ги завладява.

Крепостта Цепина е имала внушителна външна стена, жилищни сгради, няколко църкви. Днес от тях са запазени основите на някои от сградите, както и огромни съроъжения за събиране на дъждовна вода (щерни). Погледнете ли в дълбоката 10 м щерна, направо свят ви се завива.

А изкачите ли се на върха на крепостта, особено ако сте тук по залез, няма как да не седнете на зида и просто да си поседите известно време с поглед в далечината. Това е един от онези моменти, в които човек се чувства като герой от книга или филм.

И още нещо, което прави крепостта Цепина толкова специална: тя е една от последните, които падат под османска власт (две години след София). Въпреки че е обсаждана в продължение на 9 месеца от османските войски, в крайна сметка жителите на Цепина се предават, защото остават без провизии, а не защото крепостта поддава.

Цепина е чудесно място за семейна екскурзия - децата могат да подскачат по зидовете, да откриват тайни местенца, да се катерят. В другия край на село Дорково пък се намира Плиоценския парк с останки от праисторически животни. Пътят до селото и до двете забележителности е в добро състояние. В подножието на крепостта има ловна хижа и посетителски център, в който са изложени част от находките от Цепина.

Полезна информация: Крепостта е отворена за посещение всеки ден от 10 до 19 часа. Билетът е 5 лв. и важи и за посещение на Плиоценски парк Дорково (изгубения свят на мастодонтите). Намира се над село Дорково (на около 135 км от София и на 80 км от Пловдив). Ако идвате по автомагистрала „Тракия“, отбийте при табелата за Велинград и следвайте табелите за Велинград, докато не стигнете отбивката за Ракитово и Костандово. Хубавото е, че оттам има изобилие от указателни табели по пътя, така че просто ги следвайте.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин