Будапеща с ограничен бюджет - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Будапеща с ограничен бюджет
Автор: Peika.bg
Будапеща с ограничен бюджет
Снимка: pexels

Една от основните причини туристите да обичат Будапеща е репутацията ѝ на бюджетно място за посещение. Въпреки че е станал по-скъп през годините, много посетители все още намират града за много по-евтин от други европейски столици.

Ето няколко съвета за още по-бюджетно посещение на Будапеща:

Бюджетните авиокомпании летят до главното летище на Будапеща

За разлика от много големи градове в Европа, които имат отделни отдалечени летища за нискотарифни авиокомпании, Будапеща има само едно летище. Независимо дали летите с водеща авиокомпания или с нискотарифен превозвач, ще пристигнете на едно и също място. Нискотарифната авиокомпания Wizz Air е унгарска компания и има база на летище Будапеща.

Вземете обществен транспорт от летището до центъра на Будапеща

Въпреки че летището на Будапеща технически е в града, то е далеч от центъра, така че ще трябва да получите трансфер до града. За щастие има евтин градски транспорт, който да ви отведе до мястото, където искате да отидете. Еднопосочен билет за автобус 100E до града струва 900 HUF (около 5 лева) и ще ви отведе до Deák Ferenc tér, където се събират линии на метрото 1, 2 и 3, или можете да слезете на Kalvin tér за линия 4 на метрото. И двете спирки ви отвеждат в сърцето на Будапеща.

В централната част на Будапеща има много хостели

Будапеща разполага с много страхотни хостели, което прави лесно намирането на евтина самостоятелна стая в центъра на града. Хостелите могат да струват само 15-20 лв. на вечер, но ако искате да спите добре, избягвайте така наречените "парти хостели". 

Можете да си намерите и квартира

За да имате по-лично – и по-евтино – изживяване в Будапеща, изберете квартира или стая в апартамент, вместо да вземете хотелска стая. Можете да намерите частни стаи в Airbnb с местни домакини. 

Забравете туристическия автобус: вижте града от градския транспорт

Искате ли да отидете на обиколка с автобус за разглеждане на забележителности за малка част от цената? Просто се качете на градския транспорт на Будапеща. Трамвайна линия 2, която върви от север на юг по протежение на река Дунав, е един от най-красивите трамвайни маршрути и ще видите целия бряг на река Дунав по протежение на страната на Пеща с невероятни гледки към хълма и унгарския парламент по пътя.

Ако искате да отидете до бреговете на река Дунав от страната на Буда, вземете трамвай 19 или 41. Можете също така да се качите нагоре по булевард Andrássy – булевард, включен в списъка на ЮНЕСКО – с автобус 105, който ще ви отведе до Heroes' Площад и обратно по река Дунав. Един автобусен билет струва само 350 HUF (около 1.80 лв).

Круиз по река Дунав през лятото

Ако дойдете в Будапеща през лятото, трябва да плавате по Дунава. Най-известните места в Будапеща – включително замъка Буда, унгарският парламент и мостовете се виждат най-добре от водата. Но не е нужно да резервирате скъп круиз по река Дунав: просто вземете лодка, управлявана от BKK, местния транспортен орган на Будапеща. Пътуване с една от тези лодки струва 750 HUF (около 4 лева). Лодките работят само през лятото, така че проверете на уебсайта на BKK за часовете на тръгване.

Посетете Будапеща през пролетта или есента

Будапеща е не само по-евтина извън силния сезон, но пролетта и есента също са най-красивите периоди от годината за разглеждане на града. Овощните дървета оцветяват града с цветовете си през пролетта, а есента превръща Будапеща в приказка. 

Освен естествената красота, тези сезони са и приятелски настроени към портфейла ви. Ако искате да спестите пари, избягвайте лятото, особено август, който е пиковият сезон и когато цените за настаняване могат да скочат до небето, особено ако идвате по време на фестивала Sziget или Гран при на Формула 1. Декември, когато коледните базари са в разгара си, е друг популярен месец, който може да повиши цените.

Вземете обяд от местните пазари или поръчайте обедно меню в ресторантите

Ако искате да се храните с ограничен бюджет, опитайте заведенията за хранене на пазарите, като този в Nagycsarnok, които са по-евтини от ресторантите. Ако искате сами да си приготвите храна, сергиите на пазара са чудесно място да си вземете качествени продукти. Но ако все пак искате да отидете на ресторант, можете да го направите евтино, като потърсите обедните менюта. 

Вземете Budapest Card, за да спестите от обществен транспорт и вход в музеи

Ако възнамерявате да използвате обществен транспорт и планирате да посетите най-добрите туристически атракции на града, като Унгарския национален музей, Лудвиг музей, Мементо парк и Музея на изящните изкуства, погледнете картата на Будапеща. Картата на Будапеща включва безплатен обществен транспорт, безплатен достъп до 20 музея и баните Lukács, обиколка на пещерата и отстъпки за ресторанти и обиколки. 24-часова карта струва 45 лева или можете да получите 48 часа за 67 лева или 72 часа за 89 лева. Направете груба сметка, докато съставяте маршрута на пътуването си, за да видите дали Budapest Card ще ви спести пари.

Европейските студенти и пенсионери получават отстъпки в Будапеща

Гражданите на Европейския съюз могат да покажат личната си карта, за да получат отстъпки. Намален вход в музеите е достъпен за европейски граждани на възраст между 62 и 70 години (над 70-годишните влизат безплатно), както и за посетители под 26 години. Ако сте от ЕС и сте над 65 години, можете също да се возите безплатно с обществения транспорт.

В VIII, IX и XI квартали също има евтини квартири

Будапеща също има евтини хотели, които не са хостели, и стават по-евтини колкото по-далече от центъра отивате. Ако търсите оживен бюджетен квартал, който е близо до центъра, опитайте артистичния VIII квартал – останете вътре в пръстена на Големия булевард (Nagykörút), за да избегнете райони, които могат да бъдат мрачни през нощта – или IX район в Пеща или XI район в Буда. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин