Букурещ за един уикенд - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Букурещ за един уикенд
Автор: Албена Мишева

Румънската столица Букурещ е място, което трябва да посетите не само защото е близо до България и множеството сходства между нашите два народа, а и заради изключителната архитектура. Според легендата градът е възникнал около параклис, построен от овчаря Букур в знак на благодарност към Господ, че го е спасил от непрогледна мъгла, застигнала него и стадото му.

Покровител на града е Свети Димитър Басарбовски, роден в българското с. Басарбово, близо до Русе. Мощите на светеца и до днес се съхраняват в красивата сграда на патриаршеската църква в центъра на града.

През почти цялото протежение на града тече река Дъмбовица, чието име идва от старобългарската дума „домб” – дъб, заради огромните дъбови гори, които някога са растяли по двата бряга на реката. Отскоро е разработена идеята за туристически корабчета, които да се движат по течението и да превърнат Букурещ във Венеция на Балканите.

Дворецът на народа

Една от забележителните и със сигурност една от най-внушителните сгради, която задължително трябва да включите в своята обиколка, е Дворецът на народа или Парламента. Дворецът е втората по големина цивилна административна сграда в света след Пентагона. Строежът стартира през 1984 г. по заповед на румънския диктатор Чаушеску, а до 2004 г. е завършена едва на 90%. Сградата е изградена по проект на около 700 румънски архитекти и почти изцяло с румънски материали, като буквално е изгладувана от румънския народ, защото е погълнала огромни средства. За да бъде подчертана нейната величественост, са разрушени някои от най-старите квартали на Букурещ, както и самият хълм, върху който е построен дворецът - едно от малкото естествени възвишения в града. Има легенди, че този хълм е бил гробище, в което са погребани жертви на чумната епидемия. На площада пред Парламента изнасят концерти някои от най-големите имена на съвременната музика. Именно на концерта си там през 1999 г. Майкъл Джексън обърква името на града и поздравява присъстващите със „Здравей, Будапеща”.

Срещу двореца е изграден булевард с 42 фонтана, представляващи всички области в Румъния и един за Букурещ. Той трябвало да наподобява Шанз Елизе в Париж, но по заповед на Чаушеску е построен с 1 м по-широк и с 6 м по-дълъг. Около него  били издигнати множество помпозни сгради, които трябвало да бъдат населени от приближените на диктатора, но след падането на режима през 1989 г. останали празни и така до наши дни. Чаушеску е искал да придаде на столицата подчертано европейски облик и за тази цел построява много други сгради подобно на тези около Парламента, с което Букурещ придобива прозвището „Малкия Париж”.

Можете да посетите Двореца на народа срещу входна такса от 25 леи за стандартна обиколка, всеки ден между 10 и 16 часа. За повече информация тук.

Триумфалната арка

Със сигурност най-важен акцент върху името Малкия Париж слага Триумфалната арка, конструирана по подобие на тази в Париж. Намира се на красивия зелен булевард Киселев, наречен така на името на руски генерал, който управлявал някои области на Румъния в началото на XIX век и допринесъл много за благоприятното развитие на града. Арката в сегашния си вид е построена през 1936 г. от румънския архитект Петре Антонеску. Старата дървена арка е издигната в чест на румънските войски, участвали в Първата световна война. Отваря се за посещения много рядко, само за официални празници. Изключително красива е по залез слънце, тогава можете да направите страхотни снимки.

Площад на Революцията

Площадът на Революцията се намира в центъра на Букурещ на Булеварда на победата (Calea Victoriei). Около него се намират едни от най-важните сгради в румънската столица – Румънският Атенеум, библиотеката на Университета на Букурещ, бившият кралски дворец, в който сега се помещава Музеят на изкуствата, Мемориалът на прераждането, издигнат в памет на загиналите в революцията от 1989 г. На площада можете да видите и реконструираната статуя на румънския крал Карол I, която била унищожена от комунистите през 1948 г., но по-късно възстановена по оригиналните скици на скулптора Иван Мещрович, нейният първоначален създател. Тук се намира и бившият щаб на комунистическата партия, откъдето Чаушеску и жена му Елена излитат с хеликоптер, опитвайки се да се спасят от разгневения народ.

Атенеумът

За най-голям културен символ на Букурещ и на държавата като цяло се приема Атенеумът, главната концертна зала, намираща се в самото сърце на румънската столица. Сградата е построена в неокласически стил преди повече от 120 години от френския архитект Алберт Галеон. Средствата, необходими за построяване на сградата, са събрани по доста необичаен начин, а именно чрез издаването на билети от държавната лотария на стойност 500 000 леи. Освен че в сградата се помещава филхармонията „Джордже Енеску”, там се провежда и едноименният ежегоден музикален фестивал.

Музеят на селото и парк Херъстръу

Един от най-интересните и необичайни музеи, които можете да посетите в Букурещ е Музеят на селото, който се намира в най-големия парк в румънската столица – Херъстръу. До парка може да стигнете с метрото, само на няколко спирки от центъра. Музеят на селото е най-големият музей на открито в Европа. Основите му са положени през 1934 г. от Димитрие Густи – основателя на Училището по социология в Букурещ. За около година с помощта на свои студенти и специалисти в различни области като социология, етнография, фолклор и др., той организира изложба на открито, представяйки автентични елементи от селския бит на Румъния. Официалното откриване на музея е на 10 май 1936 г. в присъствието на крал Карол II. При откриването си музеят разполага с едва 33 автентични постройки, но постепенно се разраства и днес на повече от 100 000 кв.м. площ са разположени 272 оригинални селски ферми и къщи от цялата страна.

Музеят е отворен за посещения в следните часове и дни: понеделник от 09.00 до 17.00 часа; вторник - неделя от 09.00 до 19.00 часа. Входна такса за възрaстни - 10 леи, за ученици, студенти и пенсионери има отстъпка. 

След приятната разходка из миналото на Румъния, можете да си починете край водите на езерото Херъстръу, на брега на което е разположен Музеят на селото. Разхождайки се из парка изненадващо ще попаднете на скулптури на Ботев, Левски и много други български исторически личности. Имало е и статуя на Сталин, но тя е разрушена през 1956 г. 

 
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук, за да не пропуснете нито едно вдъхновение за пътешествие!
Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин