Бункер в чешки хотел разкрива тайните на Студената война - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Бункер в чешки хотел разкрива тайните на Студената война
Автор: Кристина Кацарска

Едно нещо е гарантирано за чуждестранните посетители на пражкия хотел "Ялта" по време на Студената война – телефонните им разговори са внимателно следени от тайна полиция, скрита в подземен бункер на 20 метра под сградата.

Хотел "Ялта" в Прага е построен през 1958 г. Масивният бункер е създаден, за да приютява и предпазва членовете на Комунистическата партия и военни служители в случай на ядрена атака. Но е използван и като център, предназначен за отсядане на западни чужденци и тяхното наблюдение, съобщават световните медии.

В чест на 55-та му годишнина, бункерът с площ от 500 кв.м е превърнат в музей. И от началото на декември 2013 г. е отворен за посетители.

От хотел "Ялта" разказват, че идеята е обществото да узнае тайните на Студената война. В миналото хотелът е едно от многото места, където комунистите подслоняват чуждестранни дипломати с цел събиране на сведения. Бизнес представителството на Западна Германия от 70-те години на миналия век е една от главните мишени. Не е имало нито една стая в хотела, която да не е подслушвана.

В бункера може да се види част от оригиналното оборудване – разпределително табло, магнетофон и множество жици, водещи към 94-те хотелски стаи. Изложена е и настилка, показваща стаи, оцветени в червено, зелено и жълто. В червените стаи са настанявани високопоставени мишени. 

Но операциите не са свързани само с телефонните разговори. Подслушвателните устройства са закрепяни към четки за коса, а проститутките са друго често използвано средство за шпионаж.

Помещението, чиито стени са с дебелина от 2 м, разполага със собствена вентилационна система и огромен воден резервоар, който би гарантирал оцеляването на 150 души за месеци.

Мястото е пазено в тайна до 1998 г., когато чешките власти го отдават за ползване. 

Бункерът вече е отворен за посещения - два пъти седмично и с предварителна резервация всеки би могъл да се потопи в шпионската атмосфера от Студената война. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин