Бури застигнаха Филип Лхамсурен на Експедицията „Прегръдката на Амазония“ - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Бури застигнаха Филип Лхамсурен на Експедицията „Прегръдката на Амазония“
Бури застигнаха Филип Лхамсурен на Експедицията „Прегръдката на Амазония“

Вече 14 дни от официалния старт на Експедиция „Прегръдката на Амазония“ Филип Лхамсурен се спуска са кануто си по Рио Негро, приток на Амазонка.

Стартът бе поставен при спокойно време, но след това бури и проливни дъждове са съпровождали Филип в първата седмица. След успокояване на времето за няколко дни, той съобщава, че отново рязко се е влошило и се „бори с бурите за всеки метър напред“.

Липсата на слънце означава липса и на GPS и сателитен телефон, тъй като Филип разчита единствено на слънчев панел, за да ги захранва с енергия.

Въпреки трудностите, напредъкът му е много добър и само един ден го дели от първата планирана среща с Румен Койнов, който е фотограф на терен и подкрепя логистично Експедицията.

На тази среща Филип ще остави кануто си и ще вземе на гръб 40-килограмова раница с най-необходимото за оцеляване в джунглата. Ще навлезе в дивата гора, където го очакват около 400 километра девствена джунгла по северната граница на резервата Waimiri-Atroari до достигане на езерото Балбина, където отново ще се качи на кануто си.

Това няколкоседмично оцеляване е голямото предизвикателство за Филип, тъй като „гъстата джунгла е по-непристъпна и от най-бурната река“, споделя пътешественикът.

Бури застигнаха Филип Лхамсурен на Експедицията „Прегръдката на Амазония“

Филип Лхамсурен и Румен Койнов

Изминати до момента - 1000 км, остават около 4000 км.

Цялостният маршрут на Филип Лхамсурен включва над 5000 км. трасе в девствената природа на най-голямата тропическа гора в света и спускане по най-голямата река – Амазонка до вливането ѝ в Атлантическия океан. Това пътуване вероятно ще отнеме около 6 месеца и ако Филип Лхамсурен успее, той ще се нареди до двамата пътешественици в света, успели да преминат солово и със собствени сили* тази територия.

*солово и със собствени сили - Филип се придвижва сам, не разчита на водач, няма съпровождащ екип, не използва никакво моторно средство, а собствените си човешки сили, за да оцелее, да си осигури храна и да успее да стигне до финала.

Предвидени са минимум четири срещи по маршрута с Румен Койнов, на които Филип ще сменя кануто си с раница и колело.

Видеото от стартовата точка на Експедицията вижте ТУК.

Цялата информация за Експедиция „Прегръдката на Амазония“ можете да намерите ТУК.

Следете Peika.bg за актуална информация. Интервюто ни с Филип Лхамсурен четете ТУК.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин