Филипините или ако на земята има рай... - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Филипините или ако на земята има рай...
Автор: Мария Ангелова

Ако на земята има рай, той може да бъде открит във Филипините. 7000 острова, осеяни с безброй красиви, бели плажове, кристални води, пълни с цветни коралови рифове и причудливи морски създания, залези с подчертан вкус към драмата и едни от най-сърдечните хора.

Защо Филипините влюбват в себе си и защо да живееш в рая си има цена – прочетете какво ни разказа за пътешествието си до красивите острови Камелия Лазарова:

- Как стана така, че се озовахте на Филипините? 

- Искахме да отидем на място, което е хубаво за гмуркане и шнорхелинг. И аз, и моята половинка Генко Генов, обичаме да се гмуркаме, а не сме го практикували известно време. Приятели, които са били там, ни препоръчаха Филипините - като страна с много богат подводен свят, много дружелюбни хора и невероятна природа.

Най-малко сте очаквали, че там ще... останем при каучсърфър, при когото само до преди ден е гостувал друг българин 

Най-невероятното ви преживяване на Филипините беше... невероятно красивите гледки и срещата отблизо с местните хора... Например в едно селце си наехме трайсикъл, за да отидем до плаж с рифове наблизо. Самото селце в този момент беше напълно безлюдно - може би повечето хора бяха на фестивала Ati-Atihan в съседния град. Шофьорът на трайсикъла, Алберто, не само ни разведе из забележителностите в региона и ни изчака, но ни заведе и до фабриката, където работи жена му - в една полупорутена къща четири жени тъкат на станове копринени тъкани, всичко правят на ръка, хиляди нишки всеки ден минават между пръстите им; както и до дома си - една напълно порутена колиба, закърпена оттук-оттам с найлони и ламарини. Човекът каза, че тайфунът Йоланда е разрушил къщата му през 2013 г... но той вече я бил поправил... Това (!) беше поправената му къща! 

Гмуркането край островите на Филипините е... много красиво изживяване, на което човек може да се наслаждава с месеци.... Гмуркахме се край Корон, което е едно от най-добрите места в света за wreck diving - гмуркане в потънали кораби. В този регион има над 40 такива. Гмуркахме се и по рифове, които са доста богати на живот, и правихме доста шнорхелинг - някои от най-красивите неща, които могат да се видят в морето, са близо до повърхността, където има много светлина. Като цяло обаче, успяхме да се докоснем до съвсем мъничка частица от това, което страната и подводният й свят крият. 

Това, което ни впечатли в местните хора, е... че са много позитивни и дружелюбни. И някак приемат живота без много да се... втеляват. Тези хора живеят в рая на земята, но този рай си има цена - тайфуните не го пропускат, във влажния сезон цели региони остават отцепени от света, поминъкът е най-вече риболов и земеделие, а хората буквално всеки ден работят за прехраната си за деня. И въпреки това са спокойни, ведри, с много вяра в сърцата си.

Бихте се върнали там отново, защото... защото тази страна влюбва в себе си. За нея трябва много време дори само за да видиш най-популярните места, а ние винаги пътуваме, за да видим повече - неоткритото, това, което го няма в туристическите пакети, това, което е близо до хората. Това пътешествие беше най-вече на Палаван - най-зеленият остров във Филипините. Има още много какво да се види, какво да се преживее. Там дори бих поживяла известно време 

Най-хубавото на това сам да организираш пътешествието си е... свободата да откриваш сам, възможността поне малко да се докоснеш до същността извън туристическия пакет, извън маркетинга, зад декорите... Свободата са оставиш пътешествието да се случва и в идеалния случай - да си дадеш колкото време ти е нужно, за да усетиш дадено място.

*

Подробен разказ за пътуването на Камелия и Генко можете да чуете на 23 февруари, понеделник, от 19 часа в Клуба на пътешественика, София, ул. Виктор Юго 5. 

Вече ви се ходи във Филипините? Вижте най-добрите оферти за пътуване до Филипините! 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин