Бурж Ал Бабас- градът на изоставените замъци - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Бурж Ал Бабас- градът на изоставените замъци
Автор: Peika.bg
Бурж Ал Бабас- градът на изоставените замъци
Снимка: instagram

Ако Дисни Уърлд е най-щастливото място на света, то Бурж Ал Бабас е най-зловещото. Разположен близо до Черно море, градът е пълен с полузавършени, напълно изоставени замъци, по-точно 732 на брой. 

Планът за Бурж Ал Бабас бил да се превърне в луксозен, величествен градски комплекс, предлагащ кралски начин на живот за всеки, който е готов да плати от £330 000 до £440 000 за собствен малък дворец. 

Идеята на Sarot Group, разработчикът на проекта, всъщност е гениална. Богатите чужденци, които не се интересуват от Южна Франция или североизточния край на Испания, да се наслаждават на средиземноморския климат от терасите в готически стил с изглед към буйната турска гора.

Мястото, на което е изграден комплекса също не е случайно. Разположен край римския спа град Мудурну, който е известен със своите горещи извори и предполагаеми лечебни води, всяка вила трябвало да има подово отопление и джакузита на всяко ниво. Накратко- европейски лукс в Близкия изток!

Защо комплексът е изоставен?

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Burj Al Babas Termal (@burjalbabastermal)

 

Строителството започва през 2014 г. и се очаквало да отнеме около четири години, но през този период разработчиците били принудени да обявят фалит. Местните жители били разгневени както от естетиката на сградите, така и от бизнес практиките на предприемачите. Според местните новини, мнозина били разочаровани, че замъците не подхождат на нищо в района, особено на историческите имения в османски стил. Твърди се също, че компанията, която строи комплекса, унищожила дървета и е навредила на околната среда. Икономиката на Турция изпитва затруднения в годините след стартирането на проекта и предприемачите скоро натрупват дълг от £24 милиона. С комбинация от лош избор и лош момент, строителството било спряно.

Ще бъде ли завършен някога?

Дори когато инвеститорите и купувачите изтеглили парите си от проекта за £200 милиона през 2019 г., Sarot Group бил уверен, че това е само неравност по пътя и проектът все пак ще бъде завършен, според доклад на The New York Times. Разбира се, пандемията промени всичко и проектът окончателно е изоставен. Въпреки че е възможно строежът да бъде размразен и в крайна сметка комплексът да бъде завършен, това е малко вероятно. 

Можете ли да живеете в Бурж Ал Бабас?

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Angelika (@angelika_anjerusalema)

 

Засега осеяната с имения долина се е превърнала в квартал на празни, полузавършени постройки. С много от започнатите къщи, но нито една завършена, градът остава негоден за живот. Отдалече кварталът със сиви покриви изглежда като от филм на Дисни, може би Красавицата и Звяра, но при по-внимателно вглеждане, Бурж Ал Бабас създава зловещо, постапокалиптично усещане, с редици от частично завършени замъци, неравномерно озеленяване и нулеви признаци на живота. Празното село е меко казано смразяващо – като приказен град, опустошен от война...

Бурж Ал Бабас се състои от повече от 700 многоетажни замъка, половината от които вече били продадени до 2019 г. След поредица от злополучни световни събития икономиката на Турция се струтва, оставяйки съдбата на комплекса под въпрос. 

Когато завали сняг и замъците леко се покрият с бял, пухкав сняг, градчето изглежда още по-приказно. 

Мястото, което трябвало да бъде вдъхновено от Европа убежище в Близкия Изток, сега е осеяно с изоставени строителни материали, което го превръща в истински призрачен град.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин