Бузеску - няма такова село! - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Бузеску - няма такова село!
Автор: Петя Димитрова

Наистина, не може да е реално, нали? Но, ако си мислите, че това е някакъв филмов декор, сериозно се заблуждавате. Село Бузеску си е съвсем истинско, намира се на няколко километра от румънския град Александрия и... наистина изглежда така! Или поне „главната” му улица – в покрайнините се виждат съвсем нормални скромни постройки.

Огромните къщи се обитават от местни цигански барони. Легендите говорят, че те са натрупали състоянието си от търговия с метал (нямаме намерение да спорим по въпроса). А какво по-сладко от това да покажеш колко си заможен пред съселяните?

Думите трудно биха били достатъчни, за да се опише това място. Феерия от ярки фасади, огромни външни стълбища, балюстради, гръцки колони и всевъзможни кулички. И ако си мислите, че ви дразни оградата на съседа ви, то представете си какво е да се живее тук! Всяка къща в Бузеску е архитектурен шедьовър... или пък недоразумение...

Обитателите са не по-малко колоритни - мъже в костюми и с широкополи шапки на главите, жени в шалвари, които не спират да метат двора на палатите си. И всички те стоят неизменно отпред. Сякаш мълчаливо, но гордо заявяват „Да, точно аз живея тук!”.

За съжаление в Бузеску е невъзможно да се отседне. Добрата новина е, че селото не е далеч от границата с България – през Дунав мост или с ферибот от Свищов, после до Зимнич. Препоръчително е да имате собствен транспорт. Междуселският транспорт в Румъния не се ползва с голямо доверие.

На вас оставаме да решите дали ще правите опити да се сприятелите с някой барон и да влезете в къщата му. Но ви уверяваме, че дори да видите само фасадите е достатъчно.

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин