Бягство в Хардангервида – най-голямото планинско плато в Европа - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Бягство в Хардангервида – най-голямото планинско плато в Европа
Автор: Peika.bg
Бягство в Хардангервида – най-голямото планинско плато в Европа
Снимка: pixabay

Открихте ли вече любимото си място на Земята? Място, където можете да се откажете от всичките си грижи и да се вдъхновите от природата, която ви заобикаля? Още не сте срещали такова място? Е, вероятно не сте търсили правилните места.

В този случай трябва да видите това, което ние ви уверяваме, че е едно от най-мистично очарователните места в Европа:

Хардангервида – най-голямото планинско плато в Европа

Тази фантастична дестинация не е толкова трудна за намиране, колкото е трудно да се произнесе. Независимо от това, говорим за обширно планинско плато, известно като едно от най-големите в Европа, разположено в централната част на Южна Норвегия. Ако сте склонни да навлизате в по-голяма конкретика, тази област може да се намери разделена между окръзите Телемарк, Бускеруд и Хордаланд. И ако пътувате до Норвегия, за да посетите очарователния град Рюкан, тогава трябва да планирате да прекарате един ден в Хардангервида, тъй като град Рюкан е най-близкият, разположен до този великолепен планински пейзаж.

Интересен факт за тази област е произходът на нейното име. Името Хардангервидда идва от името на областта Хардангер, което се комбинира с норвежката дума „vidde“, което означава „широка равнина, широко планинско плато“.

Разгледайте красотата на националния парк Хардангервида

Бягство в Хардангервида – най-голямото планинско плато в Европа
Снимка: pixabay

Природните пейзажи на Норвегия са донякъде автентични и си заслужава да бъдат посетени. Ако сте човек, който обича да се наслаждава на природните богатства и красоти, няма съмнение, че бързо ще се влюбите в Норвегия, след като посетите тази прекрасна европейска страна. Най-интересното за тази област е, че Националният парк Хардангервидда е най-големият национален парк в Норвегия. Официално отваряйки вратите си за посетители през 1981 г., Националният парк Хардангервидда днес е една от най-посещаваните туристически атракции в страната.

Ако търсите природна красота, тогава този национален парк има какво да предложи. Платото обхваща площ от около 6500 км2, където най-високата точка се нарича Sandfloegga. Земята не е толкова скрита от дървета, но има много реки, потоци, езера, разпръснати из целия терен. Удивително е как повърхността не е последователна. Това, което имаме предвид с това, е, че като се разхождате из парка, ще откриете, че западната страна се различава доста от източната. От една страна ще откриете скалист терен и различни скални образувания, а от друга е много по-равно и с по-гъста растителност.

Също така част от геологията на Хардангервида се счита за изключително древна, някои от експертите я свързват със събитията от ледниковите епохи.

Основни атракции

Ако се интересувате от посещение на един от най-големите ледници в Норвегия, бъдете сигурни, че можете да го намерите тук. Нарича се Hardangerjøkulen и е шестият по големина ледник в Норвегия. Ако сте толкова приключенски настроен и желаете да посетите ледника, то трябва да знаете, че това е възможно от село Финсе със специално оборудване. Не се съмнявайте, че тази ледена красота ще ви спре дъха.

Ако искате да изживеете гледката на красив водопад, като от филм, тогава отново сте на правилното място. Vøringsfossen е името, което търсим тук - водопад, стичащ през склона на планината със свободно падане от 145 метра. Тази невероятна гледка ще остане в спомените ви завинаги.

Друга страхотна атракция е Måbødalen, живописна долина с някои доста впечатляващи пътища, предлагащи прекрасен маршрут. Пътят разкрива някои невероятни тунели и страхотно изживяване за човека, който шофира или минава през него.

Как да се подготвим за пътуване тук

Бягство в Хардангервида – най-голямото планинско плато в Европа
Снимка: pixabay

 

Норвегия е скандинавска страна, което означава, че трябва да очаквате, че времето ще бъде студено и хладно. Е, климатът в този район не е изключение. Ако мислите да посетите това място, тогава бъдете готови за малко студ, тъй като то се характеризира със студен целогодишен алпийски климат. Намерете най-топлите си дрехи и ботуши и се пригответе за хладно време сред природата. Тъй като говорим за национален парк, рядко има възможност да влезете в топла кабина и да загреете тялото си, така че обърнете внимание на подготовката на подходящото оборудване.

Както бе споменато по-горе, теренът може да се различава между източната и западната страна, а същото важи и за климата. Това означава, че можете да очаквате различен тип среда и някои температурни разлики между двете страни на парка.

Открийте дивата природа

По време на вашето посещение тук може да срещнете много видове арктически животни, които вероятно никога не сте имали възможността да видите преди. Тази земя е известна главно със стадата от диви северни елени, за които е известно, че са сред най-големите в света. Животните тук мигрират от една страна на друга през цялата година, така че може да искате да направите просто проучване, преди да посетите, ако се интересувате да видите конкретно животно.

Какво да правите в Хардангервида

Бягство в Хардангервида – най-голямото планинско плато в Европа
Снимка: pixabay

На място като това има много дейности, които можете да правите. От туризъм, колоездене и катерене до просто релаксиране в тишината и спокойствието, което предлага това място. Има много начини да се насладите на един ден на това великолепно плато. Достъпността е възможна през цялата година, така че можете да разчитате на риболов, туризъм, конна езда, кану или каквото искате да правите тук, когато пожелаете. Също така, ако проявявате интерес, винаги можете да минете покрай двата посетителски центъра. Само си представете ден, пълен с вълнение и радост, последван от къмпинг на място като това и събуждане на следващата сутрин под ясно синьо небе: чисто щастие.

Посетете Хардангервидда и се натъкнете на нейната мистична красота, защото това е дестинация, на която със сигурност ще се насладите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин