Чачак - забележителности за един уикенд - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Чачак - забележителности за един уикенд
Автор: Мария Ангелова

През последните години сръбският град Чачак (ударение на първото „а“) става все по-популярна дестинация сред българите. Самият град не може да се похвали с особени забележителности, но е отправна точка за няколко много интересни дестинации в района. Ето какво може да ви предложат Чачак и околностите за един уикенд време.

Разходка из Чачак

В Сърбия Чачак се смята за малък град (населението му е около 70 000 души, от порядъка на Враца). В самия център на Чачак има музей с малка историческа и етнографска сбирка, а точно отсреща е 800-годишната църква „Свето Възнесение“. Храмът е ремонтиран и си изглежда като съвсем нов. По централната пешеходна улица има магазини и кафенета, а в близките й пресечки ще откриете няколко добри места за хапване. Кажи-речи с това турът из Чачак приключва.

Шумадийски чай и рок

Град Чачак се намира в област Шумадия, наричана „Сърцето на Сърбия“. Ако погледнете на картата на страната, наистина това е центърът й. Шумадия събужда две асоциации у сърбите – на първо място шумадийският рокендрол, а на второ – шумадийският чай. Този чай, ще знаете, въпреки невинното си наименование, не е нищо друго освен греяна ракия с карамелизирана захар. Можете да го опитате в някои заведения в района, но като цяло не се намира особено лесно.

Овчаро-Кабларската клисура

Излезте от Чачак и продължете в западна посока (границата с Босна и Херцеговина). Шосето ще ви отведе по завоите на Овчаро-Кабларската клисура. Няколко километра пътят се движи плътно покрай живописните меандри (завои) на река Западна Морава, където са построени дървени ваканционни къщички и няколко ресторанта с гледка. Районът освен това е известен с името Сръбския Атон – почти на всеки километър ще виждате табела за отбивка за поредния манастир на възраст няколко века. Има и няколко чудесни места за пикник в хубаво време.

Мечавник – Дървеният град на Кустурица

Сръбският режисьор Емир Кустурица създава своето етно село на хълма Мечавник (известно като Дървения град) съвсем близо до Шарганската Осмица. Идеята му хрумва, докато наблюдава Мечавник по време на снимките на филма си „Животът е чудо“. Сред дървените къщички има ресторант, сладкарница, сувенирен магазин, кинозала и хотелска част. Прочетете подробности за Мечавник.

Шарганската Осмица

Шарганската Осмица е теснолинейна железница, която отдавна не се движи по редовната си линия, а е превърната в туристическа атракция. Нарича се осмица, защото линията се извива и усуква почти до формата на осмица, докато се изкачва нагоре в планината Мокра гора. Приключението на Шарганската осмица включва бавно пуфтене нагоре, панорамни гледки и няколко гари с интересни истории. Какви точно – научете тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин