Шарганската осмица – жп приключение по сръбски - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Шарганската осмица – жп приключение по сръбски
Автор: Мария Ангелова

Имало едно време един теснолинеен влак, който всички с любов наричали Чира. Влакът си проправял път из внушителните пейзажи на Сърбия и Босна от Белград към Сараево. Чира превозвал всички – и почиващите, и учениците, и фермерите, пренасял и мляко, и поща, и добитък. Макар да бил бавен и локомотивът му да издишал черен пушек и сажди, той бил обичан. За децата от крайпътните села било ежедневна радост да излязат в часа, когато минава влакът, и да му помахат оживено.

Разказват, че по-нетърпеливите пътници, често изнервени от бавната скорост на теснолинейния влак, слизали в движение и ходели пеша до следващата гара, където отново се качвали.

Но в средата на 70-те години Чира трябвало да отстъпи на новите и бързи железници и постепенно била изоставена и забравена.

За щастие обаче, приказката не свършва тук. През 1999 г. хората решават да възстановят най-живописната част от жп линията – Шарганската Осмица. Нарича се така, тъй като релсите се извиват под формата на осмица, докато качват композицията по стръмната планина Мокра гора. Части от линията минават буквално една над друга, а наклонът на места достига 18 градуса.

Първата гара носи името Мокра гора и от нея днешните пътници потеглят на 13-километрово пътешествие до гара Ятаре. По пътя се преминава през 22 тунела (с обща дължина над 5 км), 10 моста и няколко малки гари. Заради големия наклон и бавното пъшкане на железницата нагоре по планината, по време на изкачването влакът не спира, за да не губи инерция. На слизане обаче спирките са на местата с най-живописните гледки, където има малки панорамни тераси. На едната спирка се намира т.нар. Камък на любовта. Казват, че ако го докоснете или оставите монета, любовта ще е ваш постоянен спътник в живота. Гара Голубичи пък е построена специално за филма на Емир Кустурица „Животът е чудо“.

Полезна информация: Билетът за Шарганската осмица струва 300 динара (около 5 лв.). Влакче потегля всеки ден в 11:40 часа. Близо до Мокра гора се намира Дървенград – етно селото, изградено от Емир Кустурица за филма му „Животът е чудо“ в типичен селски вид, с киносалон, домашно приготвени сладкиши, работилници, магазинчета и хотелска част. Разстоянието от София до село Мокра гора е 465 км. Актуална информация за разписанието можете да намерите тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин