21 забавления, докато пътувате с теснолинейката - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
21 забавления, докато пътувате с теснолинейката
Автор: Лия Панайотова

Теснолинейката е влакче, движещо се по маршрута Септември - Добринище. Името идва от размера на релсите - те са доста по-тесни, отколкото при обикновените влакове. Самите вагони също са с миниатюрни размери и изглеждат така, все едно са излезли от някоя детска книжка с приказки. Строежът на теснолинейката е започнал през 1921 г. и оттогава тя е най-живописната и неоспоримо весела жп линия в страната. 

1. Съзерцание

Най-очевидното забавление, напът с теснолинейката, е да се любувате на страхотната гледка. Както е известно, това е най-живописната жп линия не само в страната, но и на целите Балкани.

2. Да се почувствате като Индиана Джоунс

Теснолинейката е единственият влак, в който е възможно да прекарате времето си между вагоните. Там се намират така наречените "мостчета" - открити пространства между вагоните, на които могат да застанат двама-трима души. Гарантираме, че това ще направи пътуването доста по-забавно и вълнуващо.

3. Да играете игри

"Не се сърди човече", табла, жмичка, изобщо каквото ви радва най-много. Теснолинейката дава прекрасна възможност за всякакви такива забавления. 

4. Да се почерпите

Няма какво да се лъжем, да пийнеш някоя и друга чашка мента например, си е класическо влаково занимание. Не само че теснолинейката не остава по-назад, но дори можете да намажете малко домашно вино от някой местен пътник. 

5. Да слушате музика на живо

Появата на ромски оркестър или група, изпълняваща стари градски песни, не е рядко срещана в теснолинейката. Без да си плащате допълнително, можете да се насладите на уникално представление, а пък ако вече сте изпълните №4, може и да се влючите.

6. Да се возите с животинче

Теснолинейката позволява да направите пътя си още по-весел, като вземете с вас куче, кокошка или изобщо кой каквото си има.

7. Да се потопите в света на литературата

Уютното влакче и красивият пейзаж осигуряват перфектна атмосфера да се гмурнете в някоя любима книга. Ще се чувствате като истински пътешественик от миналото, тръгнал да обикаля света само с добрата стара книга за спътник. 

8. Да научите нещо ново за влаковете

Няма как класическият вид на теснолинейката да не събуди любопитството ви. Най-вероятно, като никога досега, ще ви се прииска да научите всичко за тайните на влаковото функциониране.

9. Да пушите

Както знаете, преди няколко години БДЖ забрани тютюнопушенето във влаковете. Все пак, повечето страстни любители на тютюна на издържат и пушат в тоалетните, което не е нито съвсем позволено, нито съвсем приятно. Е, докато пътувате с теснолинейката, можете спокойно да си пушите, докато се любувате на гледката от "мостчетата" между вагоните.

10. Да се запознаете с местен

Всеизвестен факт е, че теснолинейката сближава хората. Не се знае дали е заради приятната атмосфера или заради ограниченото физическо пространство, но едно е сигурно - ще се заговорите с някого. Това ви дава уникалната възможност да надзърнете в бита на местното население.

11. Да се изявите като фотограф

Всички, които са пътували с теснолинейката, са единодушни по този въпрос - не е възможно да се качите на това влакче без да ви се прииска да снимате всяко храстче и тревичка. Самият влак също ще ви вдъхнови за снимки. 

12. Да попишете

Дори и лирическото чувство да се крие някъде много дълбоко във вас, е твърде вероятно теснолинейката да ви вдъхнови за поетични изяви. 

13. Да слезете на няколко гари само в 1 пътуване

По пътя Септември - Добинище има многобройни спирки, на някои от които влакчето има известен престой, което ви дава уникалната възможност да слезете на повече от 10 места, за едно-единствено пътуване. Почти на всяка гара ще намерите чешма със студена, планинска вода и малка лафка от миналото. 

14. Да се изявите като ретро мачо

Според местните, едно време, в ранните години на теснолинейката, мъжете използвали един интересен метод, за да впечатляват своите дами. Твърди се, че най-изявените господа имали навика да слизат от влака, докато се движи, за да наберат букет, след което да се качат обратно в последния вагон и да поднесат цветята на своята любима. Ако усещате ретро джентълмена в себе си, можете да изпробвате тази техника.

15. Да помахате за поздрав

Пътят на теснолинейката минава покрай всякакви интересни хора - рибари, овчари и какви ли не други. Едно от ключовите забавления, докато пътувате с влакчето, е да им махате за поздрав. Те ще ви се зарадват. 

16. Да организирате залагания

Вие си решете дали ще са за игра на белот, стрип-покер, бой с петли или кой ще свърши №13 най-бързо. Теснолинейката предлага възможност за всякакви хазартни забавления.

17. Ролеви игри

Ако сте организатор по душа и пътувате с по-голяма компания, можете да си направите тематична ролева игра. Раздавате по едно листче на всеки от "героите" и се опитвате да отгатнете кой е извършил "убийството във влака". Това забавление изисква малко повече планиране, но пък ще направи пътуването ви доста по-детективско. 

18. Да посетите най-високата гара на Балканите

По маршрута на теснолинейката се намира гара Аврамово. Надморската й височина е 1267 метра, което означава, че ще можете да запишете в пътешественическата си автобиография посещение на най-високата гара на Балканския полуостров. 

19. Да станете част от филмов декор

Част от действието на българския игрален филм "И Господ слезе да ни види" се развива в рамките на теснолинейката. Така, пътувайки с нея, и вие можете да се почувствате като истинска кинозвезда. 

20. Да се запознаете с чужденец

Теснолинейката се е превърнала в атракция и за чуждестранни туристи. Нещата стигат дотам, че се организират цели групи с единствена цел пътуване по тази неповторима жп линия. Това пък е предпоставка за друго забавление, което можете да си организирате - да се запознаете с някой чужденец и да научите повече за страната му. 

21. Да се влюбите

В теснолинейката, в някой от пътниците, в планините, в реката, в пътешествията... Влюбването ви е сигурно, но в какво - вие решавате. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Спасимиръ Пилевъ, 03.04.2014 | 08:10
Не е лошо да се посочва и източника на снимките: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%B9%D0%BA%D0%B0_%D0%A1%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8_-_%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%89%D0%B5 Строежът не започва през 1915 г. и няма само 8 гари. А, ако решите да повярвате и на статията - пригответе си 20 лв., защото ще ви глобят, ако пушите във влака, независимо, че сте между вагоните.
Стефка Иванова, 15.01.2014 | 18:46
Не е вярно. Влака Септември - Добринище има 12 гари - Септември, Варвара, Долене, Костандово, Велинград, Цветино, Аврамови колиби, Якоруда, Белица, Разлог, Банско,Добринище и няколко спирки и стават около 20.
Vessi Ilieva, 13.01.2014 | 21:31
Няма нищо общо със старите вагони....дори прозорците не се отварят да можеш да се насладиш на природата да се почувстваш част от нея и поснимаш....................бях разочарована.................няма нищо общо с това което помя от детството си.............
Абонирайте се за нашия бюлетин