Чаена обиколка по света (част 1) - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Чаена обиколка по света (част 1)
Автор: Peika.bg
Чаена обиколка по света (част 1)
Снимка: pixabay

Нищо не стопля душата както хубава чаша чай и много от любимите ни такива имат различни корени в конкретни места по света.

Направете глобално турне с тези билкови дестинации.

Сладък ментов чай, Мароко

Ако копнеете за историческите медини на Мароко, сварете за себе си и близките си чаша сладък ментов чай, известен още като Atai Bi Nana, и помечтайте да се скитате по криволичещите улици на страната. Традиционният сладък ментов чай ​​се приготвя с помощта на китайски зелен чай (първоначално от провинция Zhejiang в Китай), обилно количество захар и листа от прясна мента.

Точният произход на тази чаена традиция се обсъжда, някои цитират появата й през 19 век, пристигайки от Англия, докато други казват, че е пристигнала още през 17 век от Близкия изток. Каквато и да е истината, днес тя се е превърнала в съществена част от живота в Мароко. Самият чай е символ на гостоприемство, а приготвянето и представянето са също толкова важни, колкото и крайният продукт. Домакините често сипват чая от сребърен чайник в малки чаши от значителна височина, създавайки възхитителна пяна, която показва, че чаят е напълно приготвен. Чаят се сервира рутинно три пъти в седнало положение, всяка чаша със свой уникален вкус.

Масала Чай, Индия

Един от ароматите, който хората обикновено свързват с Индия, е този на масала чай със своята пленяваща смесица от канела, индийско орехче и карамфил, оставяща трайно впечатление за сетивата.

Пикантен, кремообразен и понякога сладък, индийският масала чай (подправен чай) завладя света. Успокояващата смес включва мляко, захар, черен чай и разнообразие от различни подправки в зависимост от региона и вкуса; най-често се срещат кардамон, канела, копър, джинджифил, карамфил, черен пипер и анасон. Chai wallahs (продавачи на чай) в Индия правят перфектни чаши чай по поръчка, всяка със свой собствен усет.

Много легенди обграждат произхода на масала чай. Една от тях твърди, че зараждането на напитката е в древен индийски двор, където крал е мечтал да създаде лечебна напитка за своя народ, а друга легенда поставя напитката в ръцете на будистки монах, научил се от китайски фермери. Истинската история е свързана с британския колониализъм и търговията с чай в Индия; традицията на масала чай се утвърждава едва през 1900-те, когато Великобритания активно създава маркетингова кампания за стимулиране на икономиката на чай, която притежава. Индийските граждани взеха чая и създадоха своя собствена вариация, добавяйки подправките, които му придават топлина и дълбочина, а останалото е история.

Чай Matcha, Япония

Възхитително зелен и многофункционален, чай от матча се прави от листа от зелен чай, смлени на фин прах и разбъркани във вода, за да образуват пенлив чай. Подобно на чай, мача напоследък е част от глобалната лудост, показвайки се в различни нови напитки и десерти с вкус на мача. Традиционно обаче чайната церемония matcha е японски културен ритуал, използван както за официални, така и за неформални събирания на чай, израз на гостоприемство и щедрост към гостите.

Чаят на прах започва своя произход в Китай от 7-ми век, когато чаят се суши и съхранява, а по-късно се смила, за да се използва в напитките. Матча си проправя път към Япония през 12 век и е използван до голяма степен от най-важните религиозни и държавни фигури. През годините практиката се влива в обществото и днес това е чай, на който да се наслаждавате всички.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин