Часовата разлика и как да се справим с нея (част 1) - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Часовата разлика и как да се справим с нея (част 1)
Автор: Peika.bg
Часовата разлика и как да се справим с нея (част 1)

Пътуването до нова далечна дестинация е нещо много вълнуващо, но часовата разлика е едно от най-неприятните неща, с които трябва да се справим.

Това състояние е много характерно особено ако преминавате през две или три часови зони и се отразява на циркадния ритъм или иначе казано - на нашия вътрешен биологичен часовник, който съвсем се дебалансира. Това състояние се нарича също разстройство на циркадния ритъм.

Симптомите могат да бъдат по-тежки или по-леки в зависимост от това колко часови зони преминаваме и в какъв период от време. Също така те зависят от възрастта, здравословното ни състояние, съня и консумацията на алкохол.

Кои са симптомите, причинени от часовата разлика?

Неприятните усещания вследствие от голямата часова разлика включват главоболие, тежест в главата, умора, безсъние, раздразнителност, лека депресия, проблеми с концентрацията, загуба на апетит, чувство за леко объркване, замаяност, диария или запек.

Как да минимизираме симптомите от часовата разлика?

Има много неща, които могат да ни помогнат да минимизираме симптомите от часовата разлика. Според изследвания хората, които водят здравословен начин на живот, спортуват и се хранят балансирао имат по-леки симптоми от рязка смяна на часовата разлика. Това е още една причина да живеете активно и без заседяване.

Единият от начините да намалим ефектите от часовата разлика е да се подготвим отрано, още преди да сме се качили в самолета. Според някои специалисти ако ни предстои пътуване на изток е добре да започнем да си лягаме по-рано час или два за няколко поредни нощи, за да помогнем на тялото си да свикне с промяната. Ако ви предстои пътуване на запад, направете обратното. Изместете също така времето, по което вечеряте, за да бъде сходно с времето, по което ще вечеряте след като пристигнете на далечното място, към което сте се запътили.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин