Черни връх: История за пет медени месеца - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Черни връх: История за пет медени месеца
Автор: Евелина Миленова

Или как изкачването на най-високия връх на Витоша за някои е време за разходка, а за други - меден месец... за пети път.

 

Легендата разказва, че Витоша и Люлин планина са наречени на овчар и овчарка, които силно се обичали. Вита пеела от върха на „Големото било“, а Люлин ѝ пригласял с гъдулката си от „Дългото било“. 

Двамата никога не се били срещали, но искали да бъдат заедно. Когато Вита станала мома за женене, момци от близки и далечни села идвали да поискат ръката ѝ. Но тя все отказвала, защото копнеела да се омъжи за Люлин. Ядосаната майка на Вита не могла да понесе поредния отказ за брак и проклела дъщеря си и нейния възлюбен. Клетвата застигнала младите и те се вкаменили на местата си. Днес двете била носят имената им, а върхът, на който Вита се превърнала в черен камък наричат Черни връх.

На 27 август 1895 г. най-високият връх на Витоша е изкачен от група, сформирана от Алеко Константинов. Този поход се счита за началото на организирания туризъм в България и мнозина го повтарят повече от сто години по-късно.

Когато през януари тази година пред мен се разкри гледка към Черни връх, той беше скрит под снежнобяла покривка. Маршрутът имаше своите трудни участъци, на които практикувах падане на лед, свличане по лед и маневри за избягване на други свличащи се по леда. Изкачването от Голи до Черни връх също включваше ходене срещу вятър. Такава борба с метеoрологичните условия не бях имала от отиването до магазина по време на ураганната буря в Глазгоу от 2011 г.!

Нищо не може да се сравни с чувството да си на върха, а пред теб да се открие зимна приказка. Забравяш умората, студа, глада и искаш само да гледаш. Алеко много точно е описал това усещане: „Там замират страстите и тревогите, там се успокоява душата и едно нямо съзерцание пълни с блаженство сърцето ти.“

По пътя надолу се заговорихме с група пенсионери, с които на изкачване взаимно се мотивирахме. Богомила и Богомил бяха прехвърлили 60-те. На въпроса дали са женени, бодрият дядо отговори: „Женени – не сме, но това ни е пети меден месец на Черни връх от декември насам!“ 

Минали са 120 години от призива на автора към всички жители на столицата – да избягат от пушека в кафенетата и прахта по улиците. С изкачването на Черни връх той обещава: „вий ще се преобразите, вий ще станете по-добри, по-здрави, по-уравновесени, по-жизнерадостни".

Ако видите тази любопитна двойка, ще се убедите, че думите на Щастливеца са истина. Тръгнете и вие по планинските пътеки и току-виж сте срещнали един песнопоен дядо и една усмихната баба да вървят към поредния си меден месец.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин