Къде е лобното място на Алеко Константинов - Алеко Константинов - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къде е лобното място на Алеко Константинов

Един рикоширал куршум слага ранен край на основателя на организирания туризъм в България и един от най-острите критици на страната си, каквато не иска да я вижда. Точно на мястото, където изстрелът, предназначен за Михаил Такев (един от лидерите на Демократическата партия), слага край на живота на Алеко Константинов на 11 май 1897 г., днес има паметник и малка градинка с пейки. Можете да отбиете да ги видите, ако се движите по пътя от Пазарджик за Пещера. Възможно е да сте минавали оттам немалко пъти без да знаете какво има буквално на 10 метра от шосето.

Съвсем близо се намира село Алеко Константиново. За първи път паметник на лобното място на Алеко издигат само няколко месеца след смъртта на писателя. Михаил Такев, който оцелява при атентата, откупува мястото и дарява част от средствата (140 лв. са събрани от жителите на Пещера), като своеобразен жест на извинение. Сегашната статуя е от 1967 г. и е изработена от бял врачански мрамор.

От 1922 г. всяка година се прави организирано поклонение на 11 май, като днес мястото е добре поддържано. Само табелата край пътя е поръждясала и трудно се забелязва.

Другото място, на което има паметник на Алеко Константинов, е на остров Свобода в Пазарджик. Идеята за неговото издигане е на туристическо дружество "Белмекен" Пазарджик, като средствата се събират чрез балове, вечеринки, лотария и продажба на еделвайси

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Desislava Stoyanova, 19.06.2013 | 11:11
ДОбре е че има паметници,които да помагат да помним големите българи,които са живеели в миналото, жалко обаче,че вече не са много хората,които ги ценят.
Nina Stanislavova , 19.06.2013 | 11:02
радвам се че тези паметници се запазват и не се онищожяват от вандали
Абонирайте се за нашия бюлетин