Четири културни точки в Стара Загора - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Четири културни точки в Стара Загора
Автор: Мария Ангелова

Заслужава си човек да пропътува много километри, за да се наслади на хубаво представление.

Понякога това е съвсем достатъчен повод, за да напуснем зоната си на комфорт и да отидем на театър/опера на 150 км от вкъщи. А търсите ли си дестинация с висока концентрация на културни точки, не пропускайте Стара Загора.

На опера

Държавната опера в Стара Загора е първата извън столицата - създадена през 1925 г. През 1991 г. пожар унищожава сградата, ценни декори и кристалните полилеи, внесени специално от Италия. През 2010 г. Операта се завръща в реновираната си сграда.

Адрес: бул. Митрополит Методи Кусев 30

На театър

Първата постановка в Стара Загора (тогава Ески Загра) се играе през 1870 г., а първите старозагорски актьори са и първите членове на местния революционен комитет, организиран от Левски.

Днес Драматичен театър „Гео Милев“ има две сцени – голяма (300 места) и камерна (49 места), на които можете да гледате както класически, така и експериментални постановки.

Адрес: бул. Митрополит Методи Кусев 28

На куклен театър

Пеещият часовник с куклите и танцуващия Пиеро изпълнява своето представление на всеки кръгъл час на фасадата на Старозагорския куклен театър. Представленията на театъра са сред най-добрите в страната, а сградата е истинска Страна на чудесата за малките си посетители. На сцената на кукления театър се поставят и представления за възрастни – всяка седмица.

Адрес: ул. Генерал Гурко 46

На гости на галерията

Колекцията на Художествената галерия в Стара Загора започва с дарения на няколко местни художници, а днес включва над 4600 произведения на български и чуждестранни творци.

Адрес: бул. Руски 27, работно време: 10-18 часа, почивни дни: неделя и понеделник

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин