Четири гениални иновации в Ротердам - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Четири гениални иновации в Ротердам
Автор: Таня Стоилкова
Четири гениални иновации в Ротердам
Снимка: Janvan Helleman

Някога Ротердам можел да се похвали с най-голямото пристанище в света, но днес градът заслужава аплодисменти за своите иновативни, предприемчиви и многообещаващи идеи. Ротердам се преобразява със завидна скорост, превръща се в едно от най-енергичните места в Западна Европа и не спира да мисли за своята градска (но и чиста) околна среда. 

Част от доказателствата за това са четири новаторски инициативи, които са основателна причина да наричаме Ротердам с прякора Интелигентен град. 

Прахосмукачка за смог

Холандският дизайнер Даан Росехаарде (Daan Roosegaarde) и неговият екип са създали най-голямата прахосмукачка за смог (The Smog Free Project) в света, като използват патентована йонна технология. Тази “кула” за чист въздух, произвежда мехурчета, в които не се съдържа смог и поставена на публично пространство, позволява на хората да дишат чист въздух безплатно и без пътувания до отдалечни от градовете късчета земя. От друга страна, сгъстеният смог или с други думи - мръсотията, се превръща в бижута като копчета за ръкавели или пръстени. Процесът, чрез който това се прави, може да бъде описан като магия, освен ако някой инженер не се намеси с по-ясни обяснения. Проектът за чист въздух е предназначен да създаде едно по-приятно и чисто място, но също така е и чудесен пример за стремежа към едно по-чисто бъдеще. 

39723

Сърф насред градския канал

Проектът RIF010 определено е иновативен, забавен и обещава да придаде нов облик на градската среда, като направи всички морски забавление достъпни в градски условия. Какво всъщност е RIF010? RIF010 ще превърне Ротердам в дестинация за градски сърф, като преобрази канала Стейгерсхрахт (Steigersgracht) в басейн с високи метър и половина вълни. Но освен за сърф, това ще бъде рай и за други водни спортове, като каяк и дори гмуркане, благодарение на добре пречистената вода. В допълнение изкуствената вълна ще създава достатъчно електричество, за да захранва съоръжението. Начинанието е финансирано от общината, след гласуване от жителите на града, които са избирали измежду няколко обществени проекта.

27116

Научете повече за проекта за градски сърф в Ротердам.

Нов живот за градския басейн

39732

Тропикана (Tropicana) е било любимо място на жителите на Ротердам - басейн, водни пързалки и множество забавление. От няколко години мястото е затворено и бавно тъне в разруха. Но новия проект Bluecity010 смята да превърне това място, което се намира близо до река Маас, в средище на устойчивата икономика, позната още като Синя икономика. Тропикана ще бъде домакин на десетки малки фирми, които са развили своя бизнес, превръщайки отпадъците на друг бизнес в чист и хубав продукт. Всеки бизнес може да се възползва от остатъците на съседните бизнеси, като идеята е постоянен кръговрат, при който не се губи нищо. Целта е да се намали разпиляването на ресурс и енергия, редуциране на замърсяването и отпадъците. Така например компанията за гъби може да се възползва от излишъка на компанията за кафе, за да отглежда продукта си. Умно, иновативно и чисто, нали?

Футуристичен зеленчуков пазар

Марктхал е забележителна сграда, чиято архитектура ще ви заприлича на всичко друго, но не и на зеленчуков пазар. Пазаруването на неща от първа необходимост за домакинството тук достига други измерения. Всъщност сградата е комбинирана и освен пазар, в нея има 228 апартамента, споделено офис пространство, ресторанти и готварско училища. Под красивата цветна арка са се сгушили 100 щанда, които предлагат зеленчицу, вино, селекция от сирена и кафе, риба, месо. Марктхал вече е известна сред местните като Подковата, а нейните създатели се надяват тя да стане любимо място както за жителите, така и за гостите на града. 

29126

Прочетете повече за Футуристичния зеленчуков пазар.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин