Четиво за из път: Момчешки живот - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Четиво за из път: Момчешки живот

Знаете, че освен с влак, самолет и колело, обичаме да пътешестваме и с книги. През континенти, във времето и назад към любимите дни на детството. Представете си магията, градена от Рей Бредбъри, в комбинация с мрачния талант на Стивън Кинг и безграничната жизненост на Марк Твен, като всичко това е събрано под перото на истински майстор-разказвач – именно такава е заредената с мистерия и носталгия разходка из авантюристичния свят на детството, която носи заглавието „Момчешки живот“ на американския писател Робърт МакКамън.


Зефир, 60-те години на XX век. Град, в който може да се случи всичко – в реката дебне древно чудовище, на което суеверните афроамериканци всяка година принасят жертва, по шосето се носи призрачна спортна кола, по някое време и един трицератопс заживява наблизо; в гората вечна цел на ловците е легендарен бял елен; в църквата нахлуват разярени стършели; в бездънното езеро цамбурва кола със загадъчен труп в нея, а тъмнокожа столетница предизвиква изблик на расова омраза и отключва страховити събития с желанието си събратята й да помнят своето робско минало... През това време пък едно хлапе на име Кори Макенсън иска само да кара своето колело – Рокет, което си има собствена воля, да спаси кучето си от лапите на смъртта, да се отърве от зловещи побойници и най-важното: да лети на воля към енигматичния здрач на лятото.

Награждаваният роман „Момчешки живот“ на Робърт МакКамън е трогателен, обсебващ и незабравим – една ярка и богата история, която ни запознава с детството в Юга и ни описва по неподражаем начин израстването през 60-те години на миналия век.

МакКамън е успял да съхрани в себе си скъпоценните спомени за живота на едно момче, прекаран в царство на вълшебства и очарование, в резултат на което „Момчешки живот“ се оформя едновременно като мъдро, забавно и могъщо повествование, обречено на вечен литературен живот. МакКамън не се спира пред нищо в стремежа си да вдъхновява, шокира и очарова чрез писателския си талант. „Момчешки живот“ без съмнение е плод на наистина щедро въображение, изрисувало виртуозно омагьосващ портрет както на младостта, така и на изгубената невинност.

МакКамън е известен у нас с още няколко романа („Стингър“, „Мое“ и „Мистериозно завръщане“), а сред най-престижните награди, с които е бил удостояван, е и призът „Брам Стокър“, увенчал и „Момчешки живот“. Книгата вече е в книжарниците от ИК „Изток-Запад“.

Ето и кратко видео, в което Робърт МакКамън споделя за

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин