5 вдъхновения за път от книгите - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 вдъхновения за път от книгите
Автор: Полина Райнова
5 вдъхновения за път от книгите

И най-заклетите пътешественици понякога свършват запасите от вдъхновенческото си гориво. В такива случаи липсващата възпламеняваща съставка може да добие най-различни форми. Понякога е човекът, когото срещаш случайно някъде навън сред парковете и пейките, понякога е последният филм, който те впечатлява с дързостта на главния си герой. А понякога се крие някъде между редовете на някои от най-великите приключенски книги. 

Ето 5 цитата с аромат на хартия, които могат да ви вдъхновят да поемете по пътя.

Единствените хора за мен са лудите. Онези, които са луди да живеят, да говорят, да бъдат спасени, онези които копнеят за всичко. Онези, които никога не се прозяват и никога не казват нещо само колкото да запълнят мълчанието с баналност. Онези, които горят, горят, горят като приказно красиви жълти свещи, взривяващи се паяци на фона на нощното небе.

“По пътя”, Джак Керуак

***

Помня онзи арабин, който срещнах в Северна Африка - човек, чиито ръце никога не бяха виждали вода. Беше ме почерпил ментов чай в чаша така замърсена от употреба, че беше загубила прозрачността си. Но той ме удостои с компанията си и чаят тъкмо поради това ми се стори удивително хубав. Не взех никакви предпазни мерки срещу зараза, обаче зъбите ми не окапаха, нито зейнаха по мен гнойни рани. Постепенно формулирах нов закон за съотношението между хигиената и безнадеждността. Една унила душа може да те убие по-бързо от всеки микроб.

“Пътешествие с Чарли”, Джон Стайнбек 

***

- Тогава защо всички вярват в закона за гравитацията?

- Масова хипноза под една твърде ортодоксална форма, известна като образование.

Той усещаше, че институциите каквито са училищата, църквите, правителството и различните организации, се стремят да насочат мисълта към цели, различни от истината, за да увековечат собствените си функции и да контролират индивидите, поставяйки ги в подчинение на тези функции. Започна да гледа на ранния си провал като на щастлив пробив, едно случайно измъкване от капан.

“Дзен изкуството да караш мотоциклет”, Робърт Пърсинг

***

Ще се докоснеш до съвършенството, Джонатан, в момента, в който достигнеш перфектната скорост за летене. Това не означава да пътуваш с хиляди мили в час, нито да се движиш със скоростта на светлината. И знаеш ли защо? Защото всяко число е ограничение, а съвършенството няма нищо общо с ограниченията. Перфектната скорост, синко, е твоята собствена.

“Джонатан Ливингстън Чайката”, Ричард Бах

***

Въздухът беше изпълнен с Мисли и Неща, които чакат да бъдат казани. Но във времена като тези само Малките неща са позволени. Големи неща се крият вътре в нас, неизказани. 

“Богът на дребните неща”, Арундати Рой  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Denica Mileva , 07.06.2013 | 09:38
изторията на Джак Керуак е мно затрогваща.вманиячаваме с в чистотата на предметите , но не и в душата .....
Абонирайте се за нашия бюлетин