Как да вървиш по пътя като Керуак - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да вървиш по пътя като Керуак
Автор: Peika.bg
Как да вървиш по пътя като Керуак

Ако искаш да пътуваш като Джак Керуак и да се върнеш читав, бъди внимателен как черпиш вдъхновение от “По пътя”. Джим Бенинг предлага съветите си.

1. Ситуацията: Втръснало ти е от скучния живот в малкия градец или пък от клаустрофобията в големия град. Прочел си “По пътя”, попил си от духа на приключенията на Сал и Дийн. Решаваш да тръгнеш на път, вдъхновен от книгата и автора й. Същевременно не искаш да попаднеш в дупка с колата, да те хвърлят в пандиза или нещо още по-лошо.

Направи: Дай непосредствена изява на своя глад за приключения. Поучи се от примера на Дийн: “Просто ми се шава, брат! Трябва да тръгна!”

Недей: Не тръгвай на път, защото си задигнал 500 коли (както си признава Дийн) и сега те е страх да се вяснеш в града. Иди заради самото пътуване.

2. Набави си добър превоз: Това е необходимост!

Направи: Направи доставка на кола на другия край на страната. Така Сал и Дийн се оказаха в “Кадилак” модел ‘47 през пътуването си от Денвър до Чикаго.

Недей: … да доставяш колата на притежателя й напълно обезобразена, както те направиха. Никога повече няма да ти дадат ключове за такава кола!

3. Зареди се с храна: Пътем ще поогладнееш. Вземи си хляб и сиренце от някоя бакалия, за да си възстановиш силите.

Направи: Плати за хляба и сиренцето.

Недей: ...да ги крадеш, докато бакалинът не гледа, както направи Сал. В наши дни благодарение на усъвършенстваните видеокамери муцуната му вече щеше да е цъфнала във вечерните новини.

4. Оставяй следи: Като седнеш в колата, дай й газ и се отдалечи завидно много от изходната си точка.

Направи: Запази контрол над колата.

Недей: Да караш бързо като Дийн, да строшаваш таблото за скоростта, да пропускаш завой и да се набутваш в дупка насред прерията. После да изгубиш два часа време от пътуването, докато дружката ти убеждава фермера от местната ферма да издърпа колата с трактора си - даже и фермерът да има адски красива дъщеря със “скромността и ловкостта на дива антилопа.”

5. Спри и подуши розите

Направи: Изкарай всички от колата, за да се насладят на живописната гледка. Пробвай с нещо, различно от поетичната заповед на Дийн пред могъщата река Мисисипи: “Сега нека всички излезем, за да усетим реката и хората и да подушим света”.

Недей: Когато видиш индиански руини в Тексас, не изхвърчай чистак гол от колата по примера на Дийн. По-разумно е да си останеш с палто като Сал и Мерилу.

6. Когато достигнеш крайната си цел: Запази си силите, за да се порадваш на мястото.

Направи: Пийни си кафенце, ако трябва да се разбудиш.

Недей: ...да правиш като Мерилу в Ню Орлиънс и да погълнеш “всичко накуп”: “чай, успокоителни, амфетамини, ликьор” и тям подобни.

7. Завръщане у дома: Наслади се и на последната част от пътуването.

Направи: Препускай по магистралата с развяна грива! Когато най-сетне се прибереш, намери си място за сядане, докато слънцето залязва, и се наслади на гледката. Не забравяй да “усетиш как дивата земя бушува с невероятно голяма мощ... протичащия път и всички хора, мечтаещи в необозримостта й.” Вкуси всичко това. Приеми го. Проумей го. Докато си в състояние на такъв кеф, спомни си за Дийн Мориарти. И за Сал Парадайз. А също и за добрия стар Джак Керуак!

 

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да не пропуснете нито едно вдъхновение за пътешествие по света и у нас!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин