Човекът с раница - новият пътешественик - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Човекът с раница - новият пътешественик
Автор: Мира Янева
Човекът с раница - новият пътешественик

Ще го срещнете навсякъде – по гарите, на летището, на изхода на магистралата в очакване на успешен стоп, в музеите и галериите, по фестивалите, в парка и на плажа. Това е човекът с раница. На английски – backpacker. Идеята на понятието обаче не е в раницата, която заменя куфара на този нов пътешественик, а в начина, по който той обикаля света. Организира си всичко сам. Често и пътува сам. Кръстосва пътища с други такива пътешественици, среща се и се разделя с нови приятели всеки ден. Свободен. Търсещ. Човекът с раница.

Обикновено идва от Австралия, Нова Зеландия или Западна/ Северна Европа. Тъкмо е завършил университет и си е дал малко време преди да започне работа. Пътуването му продължава от един месец до няколко години. Често няма предварителен план, а само бегла идея накъде отива. Променя дестинации и решения без вътрешни драми. Понякога решава да остане в някоя държава, която особено много му харесва. Като например, двама новозеландци, които срещнах миналата есен. През изминалите седем месеца бяха пропътували цяла Азия и толкова харесаха България, че останаха цяла зима като бармани в Банско. А след това продължиха на запад. Това е човекът в раница.

Той има стотици интересни истории за разказване. Понякога си води дневник. Приятелите му във фейсбук са от десетки различни националности.

Опитвал е всякакви ястия. Не се страхува да експериментира и с неща, които не му изглеждат съвсем ядливи (като реакцията на повечето чужденци към бозата). Танцувал е всякакви танци и е пял всякакви песни. Ако е с по-авантюристичен дух, е прекосил част от Африка и се е срещнал с племена, които никога не са виждали бял човек. Спал е в становете на бедуините. Бродил е из джунглите.

Родителите му вероятно са му дали някаква сума пари като начало, за да потегли. По пътя спира да поработи тук-там, да изкара допълнителни средства и да удължи пътуването си.

А като се завърне у дома си, си намира работа и заживява щастливо. Всъщност всеки може да го направи, стига да се отърси от предразсъдъците си.

Това е човекът с раница.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Donna Tsvetkova, 08.07.2013 | 23:31
Защо пък като остареят, да си спомнят? Аз лично смятам, като остарея, да продължа да обикалям с раница. И не смятам да чакам да уседна, за да живея щастливо. Напротив, на път са ми едни от най-щастливите времена :)
Desislava Stoyanova, 08.07.2013 | 10:52
за щастие от време на време имам ..възможността да съм "човекът с раницата" , за радост- винаги с приятел.
Vqra Petrova, 08.07.2013 | 10:43
:) завиждам на подобни хора, такъв дух, толкова авантюристични,истински приключенци :) дано да има повече, да имат незабравими пътувания, после като остареят с усмивка да си спомнят за миналото :)
Абонирайте се за нашия бюлетин