Да посетим града с най-голямата и най-добра филхармония на Испания - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Да посетим града с най-голямата и най-добра филхармония на Испания
Автор: Елена Исаева

Град Овиедо е столица на автономната испанска област Астурия. Основан е през 781 г. от краля на Астурия, Фруела I. Овиедо е важен културен център за Испания. Той е и най-старият християнски град на страната. В него са изградени три красиви църкви в предромански стил, които са и сред най-ценните архитектурни паметници на Овиедо:

Църквата Сан Хулиян де лос Прадос е строена през IX век. Църквата Санта Мария е построена през 848 г. като първоначалният замисъл е да бъде кралска резиденция. В непосрествена близост до нея се намира и църквата Сан Мигел де Лильо.

Да посетим града с най-голямата и най-добра филхармония на Испания
Снимка: pixabay.com

 

Изключително красива е и сградата на Катедралата на Овиедо, построена в късноготически стил на мястото на останки от църква, датирана от IX век.

В Бенедиктинския манастир Сан Висенте се намира и Археологическият музей. Място, където можете да видите многобройни артефакти и доказателства, разказващи за древната история на града. В музея може да научите ценна информация за историята на Астурия.

Катедралата е спирка и за поклонниците, преминаващи пътя към Сантяго де Компостела. Тук, в тази Катедрала се намират и едни от най-свещените и най-важни реликви на християнството. Също така могат да бъдат разгледани и редица статуи, капители и други ценни предмети.

В Епархиалният музей може да разгледате колекциите от процесионни кръстове, потири и романски статуи.

За любителите на изкуството е Мусео де Беляс артес или Музеят на изящните изкуства. Заема три сгради в старата част на Овиедо. Тук има повече от 8 000 експоната, а това го прави една от най-добрите публични колекции на страната. В него ще имате удоволствието да се наслаждавате на произведения на изкуството, създавани в периода от XVI до XX век.

За Овиедо може да се каже, че е и културна столица на областта. Градът се слави със своята филхармония. Градът е избиран като концертна дестинация от световно известни изпълнители като Майкъл Джексън, Грийн Дей, Дийп Пърпал, Ю Ту и други.

Да посетим града с най-голямата и най-добра филхармония на Испания
Снимка: pixabay.com

За славата на града допринася и призът „ Принцът на Астурия“ – награда, кото се връчва ежегодно от 1981 г. насам, смятана за испански вариант на Нобеловата награда. Присъжда се от Фондация „ Принц на Астурия“, под патронажа на испанския престолонаследник Фелипе. Дава се в следните 8 области: Литература, Социални науки, Съгласие, Спорт, Международно сътрудничество, Комуникации и хуманитарни науки, Изкуство и Наука.

Ако отидете в Овиедо, разходете се из улиците на града, по-скоро направете си маршрут, по който да разгледате по-голямата част от около 100 – те скулптури, намиращи се на различни места. Можете да видите статуята на Регента, Уди Алън и други известни и не толкова личности.

Разходете се из площадите, отидете до автентичния площад Trascorrales, където ще можете да видите статуята на доячката. На този площад в миналото са се продавали сирене и мляко, а една от сградите е била рибна борса.

Разходете се също из градския парк Сан Франциско, където има красиво езерце, а на една от пейките ни чака статуята на седналата Мафалда. А ако сте любители на шопинга, то непремено се разходете по  улица Урия, където се намират най-интересните магазини и заведения.

Овиедо е от градовете, които макар и малко известни, имат своя чар и история, които биха ви заинтригували.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин