Хихон, Испания – с аромат на магнолии - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хихон, Испания – с аромат на магнолии
Автор: Елена Исаева

Хихон е древен испански пристанищен град, намиращ се в област Астурия, Северна Испания. Градът е праисторически, датира от 5000 г. пр. н. е. При разкопки, тук са разкрити най – големите долмени на територията на Испания. На територията на Хихон и днес има останки от огромни долмени, римски бани и крепостни стени.

 

Градът е бил важно пристанище в Бискайския залив и столица в периода 713 – 18 г. пр. н. е. Някога в кралство Астурия тази част от океана, а и до днес, се нарича Кантабрийско море.

Хихон, Испания – с аромат на магнолии
Снимка: pixabay.com

Красив и изключително спокоен, Хихон предлага една приятна почивка на брега на океана, съчетана не толкова със събиране на тен на плажа, а по – скоро за пълноценен отдих и релакс. Тук зимата е мека, почти няма сняг, но лятото е по – дъждовно и влажно, слъневите дни са по – малко в сравнение с крайбрежието на югоизточна Испания и островната част на страната.

През I век по тези земи са се заселили римляните, като основали град Хихия. Той е бил най – важният и стратегически център за римска Астурия. След разпадане на Римската империя, градът е завладян от маврите, но от този период почти няма исторически сведения. Предполага се, че за известен период от време, около XIII век, той е бил обезлюден, разручаван от война през XIV век.

По – късно, през XV век, районът около пристанището е започнал да се населява и развива. Поетапно се развиват промишлеността и въгледобивът, построена е и жп линия. Интересен факт е, че в началото на XX век, градът става един от най – населените в цяла Испания.

Хихон, Испания – с аромат на магнолии
Снимка: pixabay.com

Преди да се разрастне като град по време на римската империя, градът е бил малко рибарско селище, което е запазено и до днес и със своя чар привлича гостите на града.

От древността до днес са запазени само останки от древно римските бани. Римляните са били известни с афинитета си към минералните извори и изграждането на внушителни обществени бани и големи помещения, всяко със своето предназначение. В обособен музей са съхранени намерените на тези места артефакти. А от мястото на останките се открива панорамна гледка надолу към океана.

В Хихон има няколко музея, които може да бъдат разгледани. В музеят на астурския народ са показани многобройни предмети, мебели, инструменти, играчки и всевъзможни принадлежности на хората живели на територията на града. Организират се изложби на открито и на закрито. Тук можете да видите как се произвежда прочутата ябълкова напитка сайдер.

Хихон, Испания – с аромат на магнолии
Снимка: pixabay.com

В железопътния музей ще видите машините, които са използвани в Северна Испания и особено тези за въгледобив.

Хихон има красива и богата на растителност ботаническа градина, разделена на четири обособени част, показващи различните дървесни и растителни видове.

Друга интересна атракция за малки и големи е аквариумът на града. Това е единстеният аквариум в Испания, в който се отглеждат всичките пет вида гръбначни животни – риби, влечуги, птици, земноводни и бозайници. Животински обитатели са около 4 000 от почти 400 различни видове.

Хихон е древен град, за съжаление в няго няма запазени много исторически паметници, но за сметка на това, градът е изключително спокоен. Разходете се из него, отидете до плажа, върнете се по улиците му, за да усетите уханието на цъфналите магнолии, които са навсякъде из града. Въздухът е чист, зареждащо релаксиращ и предразполагащ към спокойствие и уединение.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин