Да потънеш в спокойствието на остров Йона - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Да потънеш в спокойствието на остров Йона
Автор: Peika.bg
Да потънеш в спокойствието на остров Йона

Шотландският остров Йона е малко и спокойно парче земя – 6 км дъгъл и 2 км широк.

Въпреки малките си размери обаче, той има историческо значение. Именно там в миналото Св. Колумба основава своя известен манастир като по този начин малкият остров се явява люлката на християнството в страната

Остров Йона е едно наистина красиво място – там ви очакват бели пясъчни плажове, много диви животни и растения. Той се намира на около 2 км от остров Мул, който е част от отдалечения полуостров Арднамерхан на западното крайбрежие на Шотландия. 

Основното населено място на острова е Бейл Мор, а населението му наброява едва 200 души. За сравнение – всяка година там се стичат над 130 хил. туристи

Да потънеш в спокойствието на остров Йона

Интересен факт е, че на острова са живели хора стотици години преди построяването на манастира. На най-високата точка на Йона (101 м) и до днес могат да се вият останки на жилища от времето на Желязната епоха.

Да потънеш в спокойствието на остров Йона
Снимка: Flickr.com

Островът разполага с голямо богатство, що се отнася до природа – има множество диви цветя, а през лятото се срещат 4 вида орхидеи. Във водите пък можете да видите втората по големина риба в света – гигантската акула, както и косатки, китове-минки, 3 вида делфини, а понякога и рядко срещаната и екзотична риба луна. Освен тях можете да срещнете и симпатични видри, както и десетки други животински видове.

Да потънеш в спокойствието на остров Йона

Островът разполага с голф игрище с гледка към плажа и Атлантическия океан, което е безплатно. Ако сте почитатели на спокойствието, красивите природни пейзажи и разходките, то всичко това можете да откриете на остров Йона!

Да потънеш в спокойствието на остров Йона

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин