Да разгледаме Тбилиси - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Да разгледаме Тбилиси
Автор: Peika.bg
Да разгледаме Тбилиси
Снимка: pixabay

Със своята драматична обстановка в долината, живописен Стар град, еклектична архитектура и превъзходни възможности за ядене и пиене, Тбилиси е оживеното, биещо сърцето на Грузия. 

Добавете към това притегателната сила на хипстърската култура на града, неговата техно сцена и общия хладен въздух, и Тбилиси уверено запечатва репутацията си на най-космополитен град в Южен Кавказ.

Докато на пръв поглед Тбилиси може да изглежда едновременно претъпкан и хаотичен, много квартали запазват усещането, наподобяващо селото, с тесните си улички и малки магазини, докато Старият град все още наподобява древен евразийски кръстопът, с криволичещи алеи, къщи с балкони и красиви площади, всички прегърнати от крепостта Нарикала. Която и страна от града да търсите, ще откриете и двете при всяко проучване на столицата на Грузия.

1. Картлис Деда

Този висок 20 метра алуминиев символ на Тбилиси държи меч в едната ръка и чаша вино в другата - класическа метафора за грузинския характер, горещо приветства гостите и страстно се бори с враговете. Това е кратка разходка по билото от крепостта Нарикала и станцията на лифта.

2. Грузински национален музей

Основният акцент на впечатляващия национален музей е сутеренната археологическа съкровищница, показваща богатство от предхристиянско злато, сребро и скъпоценни камъни от погребения в Грузия, датиращи от 3-то хилядолетие пр. Н. Е. Най-зашеметяващи са приказно детайлните златни украшения от Колхида (Западна Грузия). На последния етаж Музеят на съветската окупация съдържа богата подробност за съветската репресия и местната съпротива срещу нея.

На приземния етаж са експонати от Дманиси, археологическият обект в южна Джорджия, чиито 1,8 милиона годишни черепи на хоминидите пренаписват изследването на ранното европейско човечество.

3. Хрели Абано 

Популярният Chreli Abano се гордее с впечатляваща фасада в персийски стил и е цялостно реновиран през последните години. Въпреки че сега изглежда отвътре подобно на всяка сауна в света, това е може би най-удобното място да се насладите на хубава баня в Тбилиси. Препоръчително е предварително резервиране онлайн. 

4. Парк Мтацминда

Увеселителен парк в Тбилиси Увеселителният парк на върха на планината Mtatsminda ще заинтересува децата, но също така може да бъде много забавен за възрастни (вижте огромното виенско колело), ​​а гледката към града е нищо по-впечатляваща. Стигнете до тук от центъра на града, като използвате фуникулера .

5. Красивият оперен театър в Тбилиси

Красивият оперен театър в Тбилиси, в сграда от 19-ти век в неомавриански стил, най-накрая е отворен отново след години на ремонт през 2016 г. и изглежда великолепно. Оперни, балетни и класически концерти играят тук на пълни зали, но през летните месеци може да откриете, че има повече хора, които снимат представления, отколкото да ги гледат. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин