Да се возиш безплатно в Амстердам (на стоп с колело) - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Да се возиш безплатно в Амстердам (на стоп с колело)
Автор: Мария Ангелова

Без съмнение Амстердам е световната столица на велосипедите, по чиито велоалеи фучат повече от половин милион колела.Но като турист, може да ти е трудно да се впишеш в картинката.

По този повод наскоро се появи интересна инициатива, която има за цел да сближи жителите на Амстердам и посетителите му, като използва популярна холандска традиция – да се возиш на багажника на колелото на свой приятел.

Кампанията Yello Backie дава невероятната възможност на туристи да видят Амстердам през погледа на местен, а на местните да се срещнат с нови хора от целия свят. Нещо като couchsurfing но без мръсните чорапи в дневната ти.

Освен че е много разпространено, возенето на багажника е и много забавно“, разказва специално за Peika.bg един от авторите на инициативата Мартин Луикс. „Местните участват в проекта, защото искат да покажат на чужденците, че с радост биха срещали нови хора и не се страхуват от туристи. А да пътуваш на стоп с колело из Амстердам е най-добрият начин за транспорт, защото е безплатно и твоят „шофьор“ ще ти разкаже неща, които само местните знаят“.

Какво да направиш, ако си от Амстердам и имаш колело?

Можеш да замениш скучния си багажник за колело с жълт, който ще получиш безплатно в магазините на Yellow Bike. Така колелото ти ще бъде лесно разпознато като част от инициативата.

Какво да направиш, ако си турист и искаш да пътуваш на стоп с колело в Амстердам?

Да вземеш колело на стоп е много лесно: даже не ти трябва апликейшън за това. Когато си в Амстердам, оглеждай се за хора, чиито колела са с яркожълти багажници. Видиш ли такова, извикай колкото можеш по-силно „Backie!” (Баки – багажник) и виж къде ще те отведе новият ти гид.

БОНУС СЪВЕТ: Това, което туристите обикновено не разбират за велокултурата на Амстердам, са велоалеите. Както и правилата за движение, които са почти същите като при автомобилите. Например колоездачите трябва да чакат на светофарите, да дават предимство на дясностоящия и им е забранено да карат колело по тротоарите.

Повече за проекта и регистриране на колелото ти тук.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин