Да седнеш на Пейката на любовта - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Да седнеш на Пейката на любовта

Или как една пейка над Дряновския манастир доказва, че няма пречки, които да са непреодолими, когато обичаш това, което правиш.

Ще ви разкажем историята на една пейка край Дряново, която някога, някъде е наречена “Пейката на любовта”. Не си мислете, че това е някаква си обикновена пейка. Нищо подобно – тя е едно от най-прекрасните места в района на Дряново, от няколко дни е в чисто нови дрешки и ви кани да поседнете на нея.

Пейката на любовта се намира на средната скала, точно над самия Дряновски манастир. Гледката, която се открива оттам, може да очарова дори най-заклетия привърженик на градския пейзаж. От двете й страни се извисяват огромни канари, а сгушени между тях в прохладната прегръдка на планината са Дряновският манастир и хижа „Бачо Киро”. Пейката е единственото място, откъдето с един поглед можете да обгърнете цялата тази красота.

След изграждането на Дряновската екопътека пейката потъва в забвение. А връщането си към живот дължи на ентусиастите от младежко сдружение „Мога“ - Дряново (същите, отговорни за стената с графит на Колю Фичето). Оказва се, че много от жителите на Дряново дори не подозират за съществуването й. А когато разбират за проекта за обновяването й, се включват кой както може - с материали, с помощ,със закуски за доброволците и най-вече – с много ентусиазъм.

Няма невъзможни неща

Туристическо дружество „Бачо Киро”, под чиято опека се намира пейката, не само дава зелена светлина на идеята, но и предоставя моторен храсторез, приютява доброволците в уютната и много спретна хижа “Бачо Киро”, а за капак ги изпраща с пълна торба лакомства и напитки, за да бъде по-лек трудовия ден.

Мария Папазова (www.hrasti.com) им дава нужните цветя, като им подарява още толкова, като разбира каква е целта.

Боя и лак им предоставят www.1bike.bg, а кошът за боклук вместо да е пластмасов е... стар кошер, намерен из вехториите на село.

На 3 август доброволците от Мога – Дряново (заедно с неочаквана помощ от Мира и Дейвид – управителите на Geshaview, и техните деца и семейни приятели) успяват да окосят тревата, да махнат всички шубраци и храсти, които скриват гледката, да боядисат пейката и парапета.

И хоп! Почти на шега, но всъщност съвсем на сериозно, Пейката на любовта е готова.

Та ето затова няма невъзможни неща.

Как да стигнете до пейката?

Първо трябва да стигнете до Дряновския манастир, който се намира на 5 км югозападно от Дряново. След като паркирате в района на манастира (има голям и удобен паркинг пред него), трябва да стигнете до пещера “Бачо Киро”. Лесна е за откриване, има много табели. Вдясно от входа на пещерата има каменни стълби. Това е началото на екопътеката. Има и бяла табела с червен надпис “Пейка на любовта”, която указва посоката. Просто следвате табелите. Има табели и на още две места, на които може да се объркате. Младежко сдружение МОГА - Дряново можете да откриете тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Работната пчела, 06.08.2013 | 13:28
Супер ;) един ден ще отида да се влюбя на тази пейка, предполагам в пейзажа :)
Абонирайте се за нашия бюлетин