Дряново: Историята на една стена, спрей и Колю Фичето - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дряново: Историята на една стена, спрей и Колю Фичето

Когато в края на месец април Иво и Венци от “140 идеи” и ентусиастите от младежката организация МОГА - Дряново се срещат за първи път, разполагат със следното: стена с размери 30х5 метра за рисуване и 400 лева. Това е като да те пуснат на селски събор с един лев в джоба – искаш всичко, ама стига за едно захарно петле.

Както вероятно добре знаете, Дряново е дом на най-голямото име в строителството по време на Възраждането – уста Колю Фичето. Майсторът не само се е родил в полите на Балкана, но е оставил и доста сериозно наследство, което вероятно ще надживее повечето от съвременните постройки.

И част от това наследство е каменният мост над река Дряновска. Точно до моста има подпорна стена с размери около 30х5 метра, която от години е жертва на безсмислени драсканици и ако прави нещо, то е да подчертава запуснатия характер на мястото.

И така новите дряновски майстори решават да посветят стената на Колю Фичето. Първата работа на момчетата от "140 идеи" е да отидат при стената. След това спират в Музея на Колю Фичето, който се намира на едноименния площад (ул. “Шипка” 82). Сред най-любопитните експонати в музея са макетите на най-известните здания на Майстора. А Мадлена Маймарева, уредник на музея, е от онези хора, които щом започнат да разказват, изгубвате усещане за времето и потъвате в приказката.

Три дни рисуване със спрей. Три дни гледане в стената. "Всичко свърши и всичко тепърва започва. Стената не само показва гордия Майстор, който носи един от символите на града в ръце. Тя показва Колю Фичето, който носи нашата обща цел – да живеем в един малък, красив, предлагащ развитие град. И тя, стената, демонстрира, че това не е просто наивна детска мечта", споделят от организация МОГА – Дряново.

Ето и видео от рисуването на стената:

Стената на Колю Фичето - МОГА и 140 идеи from MOGA Dryanovo on Vimeo.

Младежка организация МОГА - Дряново можете да подкрепите тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Kremena Peteva , 28.05.2013 | 09:49
винаги съм се изумявала и съм се чудила как ги правят тези рисунки толкова добре на стена само със спрей . беше ми интересно да видя целия процес на създаване . браво на момчетата.направили са една невероятна творба на един велик българин
Абонирайте се за нашия бюлетин