Влакове дълбоко под земята - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Влакове дълбоко под земята
Автор: Стефан Стефанов

Когато пътуваме с влак, минаването през тунел понякога изглежда цяла вечност на мрак и тракане на колелата. В България обаче няма наистина големи тунели и подземни линии, каквито могат да бъдат намерени в Азия, например. Там милиони хора ползват обществения транспорт и жп конструкциите наистина са впечатляващи като японският тунел Сейкан (вижте снимките в галерията).

Сейкан е дълъг 53,85 километра, като 23 километра от тях са под морското дъно. Железопътните линии се намират на 100 метра под морското ниво и 240 от водната повърхност, а маршрутът му минава под пролива Цугари, който свързва острова Хоншу със северния остров Хокайдо. Към момента Сейкан е линията, която се намира най-дълбоко под земята на цялата планета. Но пък най-дългата в момента подземна линия се намира в най-населената държава в света.

Линия 3 на метрото в Гунгджоу засега държи първенството по дължина със своите 67,3 километра, а всичките й станции са под земята. През 2016 г. първото място за найдълго подземно съоръжение ще отиде при тунела Gotthard Base в Швейцария, който ще има 151,84 километра тунели шахти и подземни проходи.

Ето това е да пътуваш в тунел цяла вечност!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин