Държавата, в която вуду е официална религия - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Държавата, в която вуду е официална религия
Автор: Мира Янева

Вуду не е това, което повечето хора си мислят, че е

Представите, които имаме за вуду, са свързани предимно с филми и книги, които го представят като източник на вселенски беди, занимание за черни магьосници и средство за отмъщение на бивши съпрузи. Това е следствие от мистериозната природа на тази африканска религия, както и на масовото неразбиране на нейната същност и принципи. Всъщност вуду не е само религия, а начин на живот – музика, танци, език, житейска философия.

В няколко държави в Западна Африка и Америка големи групи от хора са последователи на вуду. В Бенин освен всичко останало, тя е и призната за официална религия през 1989 г.

Град Оуида се смята за духовното родно място на вудуто (или водун, както е известно в Бенин). В наши дни близо 20% от населението на страната са последователи на тази религия, а още поне толкова изповядват някои от принципите на вуду в съчетание с християнство или ислям.

Денят на вуду в Бенин е национален празник. Всяка година от 3 до 10 януари в Оуида се провежда мащабният вуду фестивал, на който се събират стотици хора от Бенин, Нигерия и Того, Гана. По време на фестивала се провеждат различни церемонии и ритуали, вихрят се танци в костюми. Могат да се закупят и характерни вуду атрибути, като сушени змийски глави, органи на различни животни, рога, копита, глинени и дървени фигурки. По принцип вуду свещениците се сдобиват с необходимото за ритуалите си и от така наречените фетиш пазари, които се срещат често в Западна Африка.

Според вуду вярванията духовете на живите и мъртвите съществуват едновременно, на едно и също място. Специални церемонии бележат инициацията (или посвещаването) на момичетата и момчетата в живота на възрастните. А магията си е магия, без нея не може... Но не изглежда както по филмите. И вероятно не е толкова ефективна.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин