Дайсецудзан – най-големият японски национален парк - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дайсецудзан – най-големият японски национален парк
Автор: Peika.bg
Дайсецудзан – най-големият японски национален парк
Снимка: flickr/Petr Meissner

Националният парк Дайсецудзан (в превод „голяма снежна планина“) се намира в центъра на най-северния японски остров Хокайдо.

Там е домът на два масивни вулкана, под чиито димящи върхове се простират 200 000 хектара склонове, менящи цвета си според сезона.

В студения и влажен климат на Хокайдо по върховете, по които кипи лава, се трупа сняг, който се топи и превръща в буйно течащи води, напояващи гори, мъх и цветя. Местните пък наричали връх Асахи Даке „Нутап-камуи-шир", което означава „планината-бог, в която се намира вътрешната област на извивката на реката".

За многолюдната островна Япония паркът е от малкото места, които предлагат открито пространство с върхове и гори, без тълпи от хора. Тук е раят както за елените, птиците, зайците, мечките, както и за дърветата, храстите и цветята.

Дайсецудзан – най-големият японски национален парк
Снимка: flickr/Petr Meissner


Преди 18 хил. години Хокайдо бил свързан чрез провлаци с Азия (а не с Япония) и така предците на народа айну преминали на Хокайдо. Те разделяли земите си на парцели, където ловели сьомга, мечки и събирали дърва и плодове от диви растения. Те възприемали живите същества, от които се изхранвали, като богове, приели друг образ и посещаващи земния свят. И до ден днешен японците ценят природата – в националния парк може да видите как местните туристи се движат през планината в почтително мълчание. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин