Делфт, Холандия – забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Делфт, Холандия – забележителности за един уикенд
Автор: Радина Димчева
Делфт, Холандия – забележителности за един уикенд
Снимка: Holland.com

Признавам си, че преди да заживея в Холандия, я асоциирах автоматично с Амстердам, колелета и... лалета. Въображението ми се простираше и по-надалеч, но не бих казала, че делфтският порцелан е сред многобройните ми интереси. За щастие, премествайки се в Делфт, разбрах, че порцеланът не е най-голямата гордост на това градче.

Всъщност, Делфт е считан за едно от най-красивите места в Холандия. Устроен е така, че до всяко негово кътче може да се стигне лесно пеша, а с колело – още по-удобно, разбира се. Техническият университет (ТУ Делфт) е един от най-престижните висши учебни институции в света (!), което обяснява свежата международна атмосфера. Исторически погледнато, още през 17-и век това южно холандско градче се превръща в епицентър както на науката, така и на изкуството и занаятите. Затова и не е особено трудно всеки един човек, независимо от интересите си, да открие по нещичко за себе си, разхождайки се небрежно по тамошните улички.

Nieuwe Kerk/Нюве Керк (или Новата църква) - Едно забавно и може би страшничко за някои преживяване, е изкачването на Нюве Керк (Новата църква). Разположена е на самия централен площад, а витите й стълби ще ви позволят да погледнете Делфт с други очи - от 109 метра, където ще се срещнете с някои от местните гълъби. В далечината ще зърнете килнатата с близо два метра Стара църква (Oude Kerk), а архитектурата на тази височина също може да ви плени, особено ако си падате по “стряскащите”  детайли и статуи. Информация за църквата и изкачването на кулата тук.

32247

Йоханес Вермеер - Знаменитият художник на Момичето с перлената обица е роден именно там и погребан в Старата църква (Oude Kerk). На едно от най-старите каналчета в Делфт (Voldersgracht) е изграден и информационен център (сайтът му е тук) на негово име, където можете да се запознаете с картините му, начина му на работа, а дори и да си вземете снимка за спомен, позирайки като дамата от друга негова известна творба – Дама, пишеща писмо.

32244

Синьото сърце на Делфт - Зад Новата църква се намира огромно и много симпатично стъклено сърце. То е от по-новите символи на града. Ако последвате съвета да изкачите църквата, ще установите, че от птичи поглед местоположението му разкрива нещо друго. Оставям ви сами да разберете значението му!

32252

Снимка: Радина Димчева

Ябълков пай и ментов чай - Не ми казвайте, че не се изкушавате! Въпреки че не са тясно свързани с Делфт, а с цяла Холандия, тези двете вървят ръка за ръка, почти както традиционните палачинки (pannenkoeken) с гладен местен. Точно в Делфт се намира и едно заведение, което ги предлага с високо качество: в Kobus Kuch сервират чая от свежа мента във високи стъклени чаши, а по всяко време може да заявите, че предпочитате пая си без сметана (но много ще сбъркате!).

Обиколка с лодка (Rondvaart Delft) - Ако една брошура с информация не ви е достатъчна и предпочитате да “преживявате” автентично градчетата, които посещавате, 45 минути с лодка по каналчетата ще ви дари това изживяване. Новият сезон на турове започва от април тази година (информация за билети и работно време тук).

32250

Ботаническата градина - Делфт не се слави като забързано или хаотично място, но ако в някакъв момент ви се прииска да отпочинете някъде по-далеч от градската атмосфера, спрете се на Ботаническата градина към ТУ Делфт. Растенията ще ви обгърнат в спокойствие, цветове и благоухания, а тишината е допълнителен плюс (информация за работно време тук). На снимката е ТУ Делфт.

32246

Делфтски порцелан - И все пак, дори просто за да зарадвате баба си с някоя чиния, си струва да му обърнете внимание. Освен безбройните магазини, където може да си купите всякакви сувенири, по-заинтересованите могат да посетят и уъркшоп, където да проследят всички стъпки на изкусния занаят в Royal Delft – последната фабрика за порцелан останала от 17-и век (информация за билети и работно време тук).  

32248

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин