Хага – забележителности за един уикенд - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хага – забележителности за един уикенд
Автор: Мария Ангелова

Макар официално Амстердам да е столицата на Холандия, в град Хага (или Ден Хааг, както е на холандски) се намират всички важни институции на страната – министерствата, разположени във внушителни небостъргачи, кралски дворци и посолства. Съдбата на страната се решава в Хага – и това не е от вчера. Кралската фамилия живее в града на брега на Северно море от 400 години. И днес Хага притежава тази смесица от кралски блясък, исторически квартали и модерен живот.

На 30 април 2013 г. за холандците настъпи голяма промяна – тяхната обичана кралица Беатрикс предаде престола на сина си Вилем-Александър. Така националният празник Ден на кралицата се превърна в Ден на краля (27 април). Тогава цялата страна, но най-вече Хага, се украсява в оранжево, организират се празнични пикници, фестивали, велошествия, разходки с лодки.

Много от забележителностите, които да видите в Хага, са свързани с кралското семейство, но имате и още куп любопитни неща за разглеждане – дори и само за уикенд време.

Кралски маршрути

В Хага има няколко кралски двореца. Единият е превърнат в музей на Ешер (виж долу). Дворецът Ноордейнде се използва за работно място на кралското семейство. От едната му страна има малък парк с вход свободен, в който се намират и кралските конюшни. Самата кралска фамилия живее във Вила Ейкенхорст, част от имението Де Хорстен в предградието Васенаар. Този дворец не е отворен за посещения, но можете да минете покрай с него по веломаршрут или с кола и да разгледате. Стига се за около 30 минути с колело.

Международният съд в Хага

Международният съд в Хага си има внушителна сграда – Палатата на мира. Сградата е завършена през 1913 г. и е създадена с общите усилия на различни държави. Докато се разхождате вътре, можете да видите елементи от различни части на света.

Мадуродам или как изглежда мини Холандия

Не пропускайте парка Мадуродам, в който има мини модели на най-големите забележителности в Холандия, игри за децата и холандска история, поднесена по занимателен начин. Прочетете още за Мадуродам.

Museon – музей на науката

Музей, който ще ви докаже, че по-лесно се учи, ако можеш да изпробваш на практика теориите. Има и постоянна експозиция, в която можете да видите как е възникнал светът.

В Хага на плаж

Посетете и Схевенинген – най-популярният морски курорт в Холандия. Едва ли Холандия и плаж ви звучи като логична комбинация, но вярвате или не, има дни, в които наистина времето става за плаж. Дори и да не става – тук има кино, музеи, боулинг, често се организират и плажни партита, както и внушителен фестивал на фойерверките в края на август.

Изкуството и Хага

Ако сте любители на изкуството, вижте най-голямата колекция от творби на Мондриан в Градския музей на Хага. Мориц Корнелис Ешер е другото голямо име в изкуството, което се свързва с Хага. Ешер е автор на невероятни оптически илюзии, много от тях изложени в постоянна експозиция, наречена Ешер в двореца (в бивш кралски дворец в центъра на Хага). Морицхойс (Maurithuis) също съдържа богата колекция от картини, включително и най-прочутия му експонат - картината "Момичето с перлената обица" на Вермеер.

Биненхоф

Това е сградата, в която можете да видите как се прави политиката на Хага. В двора можете да се разходите съвсем свободно, а в сградите на парламента се организират обиколки с екскурзовод.

Чайнатаун

Няма как да пропуснете да забележите, че сте влезли в Чайнатаун – главната улица на този район в Хага ви посреща с внушителна арка и китайски фенери. Тук има магазинчета с местни специалитети, фризьорски салони и собствена атмосфера.

Кметството

Заради огромната си стъклена сграда и ослепително бял цвят кметството на Хага (построено в средата на 90-те години) получава прякора Ледената палата.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин