Демир Баба теке - свещено място от 3000 години - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Демир Баба теке - свещено място от 3000 години
Автор: Мария Ангелова

Ако търсиш Бога, иди, търси го в човека

- Демир Баба

Демир Баба теке е място, считано за свещено от 3000 години - още от времето на траките. Отворено е за всеки, независимо от религията, и пази десетки легенди и предания.

 

Кой е Демир Баба?

Алиански светец, мъдрец и лечител. Алианите са последователи на изолирано течение в исляма, известно с толерантното си отношение към всички религии; самите те казват, че разликата между тях и християните е “колкото люспата на лука”.

Какво ще видите

Теке - свещено място с тюрбе на алиански светец

Тюрбе - 7-ъгълна гробница

Тюрбето пази гробницата на Демир Баба. Изградено е върху два скални къса, някога тракийско светилище. В къщата до него има малка музейна сбирка, разказваща за алианите и за живота на Демир Баба.

40550

Текето на Демир Баба 

40546

Музеят на Демир Баба

Ритуалите

Ритуалите, които се изпълняват тук, са много. Според легендата в една сушава година Демир Баба докоснал с длан скала и от нея потекъл изворът в двора на текето. Измийте се три пъти и пийте от водата (чиста е). Завържете парцалче на клон по пътя към текето за здраве. Вляво от тюрбето има скала, върху която за здраве се ляга с главата надолу, а след това трябва да се изправите без да си помагате с ръце (отново за здраве и изцеление). В зида вляво от сградата има две дупки. Застанете на няколко крачки от тях и със затворени очи ги уцелете с показалци (т.нар. “избождане на очите на Вещицата”). Според поверието ще успеете само ако сте праведни.

40554

В този камък се прави ритуалът "избождане на очите на вещицата"

Вижте още: Демир Баба теке е част от Археологическия резерват Сборяново, включващ и паметника на световното културно наследство на ЮНЕСКО - Тракийската царска гробница при с. Свещари.

40557

Свещарската гробница

В района ще видите и разкопки на древен тракийски град от IV-III в. пр.Хр., предполагаемата столица на племето Гети-Хелис.

40547

Останки от тракийския град 

Непременно се качете на платото над текето за красива панорама. За да видите всичко, отделете цял ден.

 40555

Гледка от платото над текето 

Полезна информация: Можете да посетите текето по всяко време. Намира се на 12 км от град Исперих, като минавате през селата Драгомъж и Малък Поровец. Същото е разстоянието, ако минете през с. Свещари - отбивка с табела има на шосето Исперих - Русе, на 1,5 км от Исперих. Спрете колата при поляната с беседки и тракийски разкопки, и слезте по стълбите към текето. За информация: Исторически музей Исперих - 08431/4783, www.museumisperih.com, www.getika.com.

*

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в България през 2016 г.".

Вижте още снимки от Демир Баба теке и околностите му:

40548

40551

Изворчето

40549  40553

40556

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин