Ковачевското кале край Попово - семеен туризъм - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ковачевското кале край Попово
Автор: Мария Ангелова

В долината на река Ковачевска край Попово и днес можете да се разходите по калдъръмените улици на римска крепост от четвърти век. Или, за по-интересно, да я атакувате или снимате, качени на дървена обсадна кула.

Това е Ковачевското кале – мащабна крепост с огромни за времето си кули, която пази много тайни, като една от най-големите е… древното й име. Досегашните разкопки не са го разкрили, а днешното наименование е дадено от чешкия изследовател Карел Шкорпил заради близостта ѝ със с. Ковачевец.

История в няколко реда

Крепостта е издигната между 308-324 г., но не се радва на особен късмет - опустошават я първо готите, после хуните, а накрая и аварите, плюс няколко земетресения. Краят ѝ настъпва около 578 г. Имала е 17 кули, два входа (централният е този, през който влизате днес). Обитавали са я романизирани траки и малоазийски гръцки заселници.

40461

Какво ще видите

При строежа на пътя Попово - Бяла, част от крепостната стена е взривена, а едната ѝ  ъглова кула остава под шосето. Днес ще видите останки от крепостните стени и кулите, руини на римска баня, езически храм и две дървени кули (на които можете да се качите, за да превземете крепостта, както са правели варварите). Сред останките се разхождате по дървени мостчета, строени по римска технология (не е използван нито един железен гвоздей, а само дървени клинове). В посетителския център ще видите фотоизложба, част от находките и макет на цялата крепост, а в парковата част има амфитеатър, барбекю, детски кът, автомати за храни и напитки.

40462

Полезна информация: Ковачевското кале се намира на 7 км от Попово, по пътя за Велико Търново и Бяла. Крепостта е до шосето, има и табели. Билет: 1 лв. за възрастни, 0,50 лв за деца под 7 г. и пенсионери. Беседа: 5 лв. Фотографиране в римски дрехи - 10 лв. Прожекция на филм за крепостта - 1,50 лв. за възрастни и 1 лв. за пенсионери и деца. Музейната експозиция е с отделна такса - 1 лв. за възрастни, 0,50 лв. за деца. Работно време: всеки ден 9:00 - 16:30 часа (през  останалото време можете да посетите руините без посетителския център). Тел. 0608/ 40030 и 0608/ 40238. Носете удобни обувки!

Предизвикателство: Открийте къде в крепостта е имало “тайни врати” и за какво са служели те.

*

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в Българаия през 2016 г.".

Вижте още снимки от Ковачевското кале:

40463

40465

40466

В цялата крепост няма нито един железен гвоздей

40467

40468

40469

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин