Смолянска крепост – по пътеките на миналото - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Смолянска крепост – по пътеките на миналото
Автор: Мария Ангелова

Смолянската крепост - идея за лека семейна разходка по пътеките на миналото сред прохладата на родопската гора.

Началото на екопътеката към Смолянската крепост се намира на пътя между Пампорово и Смолян (приблизително по средата), край самото шосе. Лесно ще разберете къде да спрете - ще видите табели за екопътека Невястата, както и табели за храма Св. Панталеймон, крайпътни заведения и горски тролей. Точно тук е началото на две екопътеки – едната към Смолянската крепост, другата екопътека Невястата. Има табели, които ще ви укажат правилната посока.

39241

39242

Малко история за Смолянската крепост

Намирате се на 1482 м надморска височина, в местността Турлука, където крепост е имало от 6-и век – времето на император Юстиниан I. Тук е имало военен пост, който по онези времена е контролирал кой, кога и защо е пресичал Средните Родопи. След известен период на запад, наново е издигната крепост тук 11-и век. Укрепленията, по част от които можете да се разходите днес, са се простирали на повече от 5 декара. Мястото е специално избрано, за да е трудно достъпно – от едната страна има до 50 м пропаст. От Смолянската крепост са си изпращали сигнали с Момчилова крепост и с крепостта при град Рудозем.

39245

39244

Има страхотна наблюдателна площадка.

39240

Както и беседка на ръба на склона.

39243

Какво още: Изминете и другата екопътека – Невястата, която ще ви отведе край табели с информация на горските растения и животни до няколко наблюдателни площадки с панорама към Смолян. При екопътека Невястата (дължина около 900 м, равна) има и маршрут за катерене, място за къмпинг, алпийски тролей (следвайте табелите). Спокойно можете да изминете и двете пътеки за един ден.

Полезна информация: Пътеката е равна, но удобните обувки са важни. Вземете си вода, тъй като по пътеката няма. Ако си носите храна, можете да си направите пикник на някоя от масите по пътя.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин