Орлово око: Родопите в краката ти - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Орлово око: Родопите в краката ти
Автор: Мария Ангелова

Има места, заради които си заслужава да изминете стотици километри, да преживеете сякаш безкрайни завои по невъзможно тесен път и да преодолеете страха си от високо... Като наблюдателната площадка Орлово око в Родопите.

За да стигнете до тук, трябва да преминете през тясното Буйновско ждрело, където на повечето места две коли не могат да се разминат.

Изкачвате се на 1563 м надморска височина, на родопския връх Свети Илия, и стъпвате на платформа, под краката ви е бездна, а пред очите ви – планината като на карта.

37834

Виждате Голям Перелик (най-високият връх на Родопите), Гърция, Пирин, в краката ви са село Ягодина и Буйновското ждрело.

37836

Точно отсреща, когато сте на рампата, в далечината се вижда малкото село Чала.

37835

Името му идва от турската дума за „било“ заради разположението му. Особено красиво е по залез, когато последните лъчи на слънцето огряват 40-ината малки къщички.

37830

От Буйновското ждрело, долу в ниското, до площадката Орлово око разликата във височината е 670 м или два пъти височината на Айфеловата кула. Когато стъпите на платформата, под краката ви няма да има нищо. Можете да сте спокойни – площадката е направена така, че да издържа до 3 тона.

Площадката Орлово око е построена през 2009 г. от туристическо дружество „Родопея“, което стопанисва и Ягодинската пещера.

37833

Любопитен факт, е, че на връх Свети Илия са снимани началото и краят на българския филм „Съдилището“, заради който и на върха има телени съоръжения.

37832

Полезна информация: Ако искате да се качите до Орлово око с джип, ще откриете много, които чакт около входа на Ягодинската пещера и пещерата Дяволското гърло, както и в центъра на село Ягодина. Ако спите в Ягодина или Триград, можете да поискате телефон за такива джипове от хотела си. Ако искате да се качите пеша до площадката, питайте местните хора в Ягодина за черния път, който ще ви изведе горе за около 1:30 часа. Имайте предвид, че през лятото тук има хиляди хора – както на Орлово око, така и в пещерите. Трафикът е натоварен, опашките са дълги и отвсякъде ви бутат хора. Ако искате да видите района в по-спокойно време, елате в ранна пролет или късна есен. Зимата е по-екстремно, но е много красиво.В района има много варианти за маршрути в Родопите - разгледайте още Буйновското ждрело, Триградското ждрело, пещера Дяволското гърло, Ягодинската пещера.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Plamen Shopov, 20.09.2015 | 11:43
Вместо да чакате джип,от туристическа база Тешел,по маркирана пътека за около1.5 часа дастигате скалата,оттам се спускате в с.Ягодина а оттам до Ягодинска пещера!После се спускате по ждрелото до Тешел!Маршрута е изключително лек и приятен!
Абонирайте се за нашия бюлетин