Момчилова крепост – легенди за Момчил юнак - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Момчилова крепост – легенди за Момчил юнак
Автор: Александър Караджов

„И цял живот да обикаляме, по едни и същи пътища няма да минем!”

Така възкликна спонтанно мой приятел, вдъхновен от изумителната гледка, която се разкри пред очите му, когато стъпи за пръв път на върха на Момчилова крепост. Крепостта се издига на 1215 м, над родопското селце Градът, а върхът продължава да бъде забулен в тайнственост и легенди до ден днешен.

Крепостта

Момчилова крепост е съществувала като укрепление през VІ-VІІ в. и през ХІ-ХІV в. Построена по времето на император Юстиниан I, тя е имала идеален визуален контакт чрез огньове и дим с други две крепости от „Родопския щит” – Калето над Смолян и Козник край Рудозем.

Легендите

Не са малко и легендите, витаещи около Момчилова крепост и върха. От поколение на поколение се предава историята за тоновете злато, скрити в голяма зала в скалите. Към тях водел тесният коридор на тайнствена пещера, чийто вход – мечта на много иманяри, остава неоткрит до ден днешен.

Кой е Момчил юнак?

Момчилова крепост се свързва и с името на легендарния Момчил юнак. Според средновековните хроники той бил “син на неизвестни родители”, “с величествен вид”, будещ всеобщо удивление, възпят в родопските песни. На младини Момчил бил разбойник. Ценните качества на характера му обаче не останали незабелязани и юнакът бил нает на служба при византийския император, а след това и при сръбския владетел Стефан Душан.

Императорът го назначил за управител на територии и крепости в Родопите и Беломорието, сред които била и самата Момчилова крепост, но това не попречило на гордия Момчил да се обяви за независим владетел.

Какво прави Момчилова крепост уникална?

От лятото на 2014 г. на крепостта има ковашка преса, на която туристите сами да изковат монета за спомен; грънчарско колело, на което сами да изработят глинен съд; както и декор за снимки със средновековен сюжет. На южния склон има изградени няколко маршрута за спортно катерене.

Черешката на тортата обаче е уникалният аудио-визуален спектакъл на открито – филм за живота и подвизите на Момчил юнак, съпроводен от звуково-светлинно шоу и димни ефекти. Чувството се подсилва и от факта, че екран са скалите на крепостта, а зрителите са настанени удобно в малък амфитеатър на върха. Прожекции има всяка събота от 20:30 часа, при хубаво време. Препоръчително е да носите топли дрехи.

Полезна информация: Крепостта се намира на 22 км от Смолян и на 2 км над село Градът. До подножието й води асфалтов път, който завършва с паркинг и посетителски център. Изкачването от него до върха е около 20 минути по маркирана, обезопасена и осветена пътека. Около цялата крепост е изградена панорамна пътека. Входна такса: 3 лв. Билет за аудио-визуалния спектакъл – 2 лв. За контакти: Туристически информационен център – Смолян. Тел. 0301/ 62 530. Email: toursmolyan@abv.bg.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин