Из Каньона на водопадите край Смолян - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Из Каньона на водопадите край Смолян
Автор: Мария Ангелова

Каньонът на водопадите е страхотна идея за ден по мостчета, дървени стълби, водопади във всякакви размери и дишане на кристален въздух в прохладните гори на Родопите.

На няколко километра от Смолян след отбивка по пътя към село Мугла асфалтовият път започва да става все по-разбит, после – черен, а накрая преминава в горски пътеки.

29299

Малко след стария римския мост табела ви посреща в резерват Сосковче, друга ви информира за мечките в района, а трета ви посочва накъде да потеглите в търсене на водопадите на река Герзовица. За информация: мечки не видяхме.

29292

Пътеката е добре маркирана – има достатъчен брой табели.

29294

По цялата пътека има над 40 водопада от всякакви размери и дебити. Първите са по-скромни.

29296

Малко по-нататък започва и най-хубавата част – дървените мостчета, които ви прехвърлят ту от едната, ту от другата страна на реката.

29300

29295

Най-подходящият сезон за посещение на Каньона на водопадите е началото на лятото, когато има много вода, а зеленината е свежа. Есента пък е много красиво заради жълтите, червени и кафяви листа.

Контрастите ще напълнят очите и душите ви с радост.

29302

Има дървени пейки и маси за хапване.

Вземете си сандвичи, вода и ябълки и можете да прекарате целия ден в Каньона.

29306

След това ви очакват още мостчета...

29303

А гората е като снимачна площадка за приказки. Ей сега ще излезе Червената шапчица отнякъде.

29298

Един от по-високите водопади в Каньона.

29308

29290

29291

Водопад Сърцето.

29293

29297

29301

29303

Отровни гъбки.

29309

29305

Полезна информация: Ако идвате от Пампорово, влизате в Смолян и карате само направо, докато не стигнете светофар. Там завивате надясно и продължавате, докато не видите табела със стрелка за село Мугла надясно (на самото кръстовище, където трябва да завиете, има червен автосервиз). Оттам продължавате още 2-3 км, докато не видите табелата за началото на екопътеката и свивате вдясно. Малко след това има широко място, където можете да оставите колата и да продължите пеша по лош асфалтов път, който преминава в черен. При хубаво време можете да минете по този път с колата чак до изоставените рибарници, където се отклонява пътеката за Каньона на водопадите (има табела). Задължително носете удобни обувки, тъй като камъните край водопадите са хлъзгави. За спокойна разходка с достатъчно време за почивка и снимки предвидете минимум 4 часа.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин