Вековното смърчово дърво с 23 върха на име Чепеларските юнаци - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вековното смърчово дърво с 23 върха на име Чепеларските юнаци

Малцина са чували за този чуден смърч с 23 върха, който носи още по-чудното име Чепеларските юнаци.

Дървото е природна забележителност с над вековна история. След мутация придобива причудливата си форма с 23 разклонения, като първите започват над 5 метра от основата му. Размерите му са впечатляващи - и ширината, и обиколката, и височината. Дървото е известно на малка част от местните хора, но пътеката до него е старателно оградена, има пейка и заграждение около корените му.

Името „Чепеларските юнаци“ идва от първото гимнастическо дружество в Средните Родопи „Родопски юнак“, създадено в Чепеларе през 1898 г. 

Как да стигнете до Чепеларските юнаци

До дървото се стига с лифт (близо до междинна станция на лифта Чепеларе - връх Мечи Чал), джип, АТВ, пеша или чрез колело. Разходката е много приятна и предлага много различни гледки по пътя.

Възможни са три маршрута до дървото:

- от връх Мечи Чал - около 2 км

- от долна станция на лифта - около 2 км

- от град Чепеларе - около 5 км

Дървото е достъпно и лятото, и зимата, като пътеката до него започва точно под лифта около междинна станция и е маркирана.

Пътеката от град Чепеларе до връх Мечи Чал

„Пътеката на чепеларските олимпийци и спортисти“ или „Алеята на спортната слава на Чепеларе" тръгва от площад Олимпийски, минава покрай бившия санаториум - настоящия хотел Борика, преминава през стария път Чепеларе – Стойките покрай тренировъчната база за биатлон и покрай тренировъчното бунгало на отбора по биатлон на спортното училище "Олимпийски надежди". Покрай хоризонтална пътека се стига до пресечната точка на две от най-дългите туристически писти в Българияписта №4 и №4.1 – 5600 м дължина. През междинната станция на лифта Чепеларе/вр. Мечи Чал се стига до вековното смърчово дърво, а оттам можете да продължите до най-високо разположената писта за биатлон и стрелбище в България на връх Мечи Чал (1870 м).

*

PEIKA.BG ПРЕПОРЪЧВА:

Разположена на 1830 м вила Мечи Чал над Чепеларе предлага всички удобства, спираща дъха гледка, планинско спокойствие и незабравими моменти, независимо от сезона. Oбектът е подходящ за височинна спортна подготовка и за климатолечение поради наличието на отрицателна йонизация на въздуха и вечнозелени гори. Това е единственият хотел, който се намира на самия връх, над всички писти в курорта на 200 метра от горна лифт станция. Достъпен с лифт през зимата и с асфалтов път и с лифт през лятото. Пътят през Пампорово е 7 км и минава покрай църквата. Вила Мечи Чал има 8 стаи за настаняване, сауна, кръчмарница, чевермеджийница с пещ, къмпинг зона за палатки и каравани, лятно и зимно игрище за футбол и волейбол, ски, сноуборд и байк гардероб и сервиз, оптичен интернет и безплатен Wi-Fi. Опциите за настаняване включват двойни, тройни, четворни стаи и апартамент. Възможно е наемане на цялата вила за компании от 25 души.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин