Да минеш по висящия мост към село Лисиците - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Да минеш по висящия мост към село Лисиците
Автор: Мария Ангелова

Село Лисиците се намира на не повече от 10 километра от Кърджали (по въздух), но до него не можете да стигнете по шосе. Имате само два варианта – с лодка по язовир Студен кладенец или пеша по висящия мост.

Мостът

В началото на 90-те години тогавашният въжен мост до Лисиците – единственият достъп до селото, е разрушен от стихиите. На негово място над водите на язовир Студен кладенец е изграден нов мост по модерни технологии. Но няма нужда да се притеснявате, че ви се изпречи някой Голдън гейт на неочаквано място - мостът вече има благородна патина и тук-там липсваща дъска. Говори се, че смелчаци го преминават с кола, но по-скоро бихме ви препоръчали колело.

29395

Снимка: © Христо Узунов/Div.bg

Казват и че това е най-дългият висящ мост в България (официална статистика няма). Разстоянието, което ще изминете, е малко над 250 м, но поизгнилите дъски и лекото клатушкане не е за слабите духом. Най-малкото е важно да си гледате в краката от време на време, нищо че гледките наоколо заслужават повече внимание.

От другата страна на моста е село Лисиците - без пътища, без автомобили, с 20-ина останали жители. На още 20 минути пеша се намират скалните трапецовидни ниши, известни като Читкая.

Крепостта Моняк

40958

Красива гледка към моста и селото се разкрива от скалите на крепостта Моняк, която също заслужава да я изкачите, щом сте дошли тук. От самата крепост не е останало много, но гледката отгоре към язовира, Кърджали и моста е от онези, заради които ще се връщате.

За най-авантюристично настроените - стръмно спускане от Моняк може да ви отведе до жп линията, откъдето да стигнете до моста. За останалите следва:

Как се стига до моста към село Лисиците: От Кърджали поемате в посока Чифлик (има табели) и малко след като излезете от града ще видите табела за отбивка вдясно към село Широко поле. Единият вариант е да минете през цялото село, след което да продължите по пътеката, която се вие край жп линията. Ще подминете жп спирка Лисиците. Оттам са още 200 м до моста (общо около 40 минути пеша). Може да хванете и влака от Кърджали и да слезете на гара Желязна врата, откъдето да продължите пеша (но влакът е веднъж дневно).

*

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в България през 2016 г.".

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин