Дестинации в България, които да посетите за 3-ти март - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дестинации в България, които да посетите за 3-ти март
Автор: Peika.bg
Дестинации в България, които да посетите за 3-ти март
Снимка: www.pleven.bg

Подарете си пътешествие и повод за гордост на 3-ти март! Тази година националният ни празник се пада в събота. За щастие, официален почивен ден ще бъде и 5-ри март (понеделник), така че ще имаме тридневен уикенд на разположение.

По този повод ви предлагаме пет дестинации в България, които си заслужава да посетите именно в деня на Освобождението! Освен това през 2018 г. се навършват 140 години от подписването на Санстефанския мирен договор.

Надяваме се нашите предложения да ви вдъхнат патриотичен дух и да ви дадат много поводи да бъдете горди със себе си!

Шипка

Включете се празничния поход до Паметника на свободата на връх Шипка. Изкачете 890-те стъпала към върха. Потопете се в празничната атмосфера с развени знамена и възрожденски песни!

Паметникът на Шипка е построен с волни пожертвувания на българския народ. На първия етаж е поставен голям мраморен саркофаг, в който се пазят част от костите на героите на Шипченската епопея. Над него има още 4 етажа, на които е разположена музейна сбирка, включваща лични вещи, ордени, снимков и документален материал, копия на български бойни знамена, картини и оръжие. На върха на кулата се открива прекрасна панорама на върха Шипка и околността.

54240

В град Шипка можете да посетите храм-паметника ”Рождество Христово”, чиято църква е истински архитектурен шедовър, построен в традиционния стил на руските катедрали от 17- век. Той е създаден в памет на руските войници и български опълченци, загинали през освободителната Руско-турска война от 1877-1878 г. Църквата ще ви впечатли с многоцветната си мозаечна украса и позлатени куполи.

54241

Велико Търново

Велико Търново е единственият град, който два пъти е бил столица на България – по време на Второто българско царство /1185-1393/ и след Освобождението от османско робство /1878-1879/. През 1879г. в столицата е създадена Търновската конституция, действала до 1947г.

Задължителна спирка на вашето пътуване за 3-ти март е крепостта „Царевец“. Разположена е в източния край на града и от всички страни е заобиколена от река Янтра. Разхождайки се в крепостта ще се пренесете в едно друго време от българската история.

1284

Не пропускайте са посетите музея на восъчните фигури, разположен в близост до хълма Царевец. В него, под формата на скулптури и стенописи, са представени исторически личности и паметни събития от периода на Второто българско царство. Разгледайте църквата "Св. 40 мъченици", вижте и паметника на Асеневци.

1259

От 19:30 ч. ще можете да наблюдавате специалното представление на светлинния спектакъл „Звук и Светлина" на Царевец. Мащабното светлинно шоу представя драматичната история на Втората Българска държава чрез камбанен звън, специално написана музика и потоци от прожектори, преливащи един в друг.

3549

Плевен

Ако сте решили да отпразнувате 3-ти март в Плевен, то със сигурност ще има какво да разглеждате цял ден. Можете да започнете от мавзолея-параклис Свети Георги Победоносец, който е символ на града. Издигнат е в памет на загиналите в Руско-турската война руски и румънски воини при Плевен. От външната му страна ще видите плочи с имената на загиналите офицери, а над входа – барелеф на Св. Георги. Мавзолеят се намира на площад „Възраждане” в центъра на града.

 54246

Панорамата "Плевенска епопея" е едно от най-забележителните места в града. Издига се на хълма на Скобелев парк. Създадена е през 1977 г. по повод 100-годишнината от Освобождението на Плевен. В четирите зали ще видите скулптури, картини, текстове и артефакти, представящи събитията преди Освобождението на града. Реалните предмети се преливат в нарисуваното на стената. Картините са на български, румънски и руски художници. Асансьорите ще ви отведат до покрива, където от двете наблюдателни площадки пред вас ще се разкрие панорамна гледка към местата, на които са се водили битките.

4281

Ако искате вашата историческа разходка да продължи, посетете самия Скобелев парк. Мемориалният парк е посветен на руските и румънски воини, загинали в боевете за Плевен. Разположен е върху някогашното бойно поле, на юг от града.

4279

Не пропускайте и Регионалния исторически музей. В него се съхраняват над 180 000 експоната. В 24-те зали ще видите оръжия и военни принадлежности, колекция от монети, каменни оръдия на труда, традиционни носии и занаяти, ще разберете за развитието на града преди и след Освобождението.

Копривщица

Копривщица е едно от огнищата на Българското възраждане. Именно там са родени Любен и Петко Каравелови, в чиято къща днес можете да видите закупената от Любен Каравелов печатарска машина. На нея се е печатал Ботевия вестник „Знаме”, а след Освобождението – първата българска конституция.

46253

В градчето е роден и водачът на Хвърковатата чета – Георги Бенковски, както и Тодор Каблешков, който написва „кървавото писмо”, поета Димчо Дебелянов и още много войводи и борци за свобода. Разгледайте техните домове, които са превърнати в музей и се докоснете до славното ни минало.

46258

В градчето, където е поставено началото на Априлската епопея, има 250 културно-исторически паметници, къщи-музеи, галерии, две църкви, възрожденско училище. Копривщица ще ви припомни защо трябва да бъдете горди с предците си и ще ви остави светъл български спомен.

11649

Панагюрище

Градът има богато културно и историческо наследство, с което можете да се запознаете точно на 3-ти март! Панагюрище е център на легендарното Априлско въстание през 1876 г., и дори е обявен за столица на България за десет дни. В града е изпратено знаменитото „Кърваво писмо” от Каблешков.

В средата на 20-и век тук е открито Панагюрско златно съкровище, което е истински шедьовър на тракийското изкуство. След него можете да разгледате къщата-музей "Райна Княгиня". В Райна Попгеоргиева извезва знамето на свободата с разярения български лъв и крилатия девиз "Свобода или смърт".

54247

В двора на Тутевата къща пък е обявено Априлското въстание в Панагюрище. Днес къщата е музей и възпроизвежда автентичната обстановка от онова време. Изложеное Карловското знаме, с което е обявено въстанието.

Друг уникален архитектурен и исторически паметник от Възраждането е Лековата къща. Сградата е ценна и заради богатата украса и цветове.

54248

А стенописът "Колелото на живота" дава представа за философията и мирогледа на възрожденския българин.

54245


За шеста поредна година Община Панагюрище ще бъде домакин на Световното първенство по фойерверки „Огън, цвят и фантазия” 2018. Жителите и гостите на града ще се радват на грандиозни огнени спектакли, предшествани от музикални концерти.

Ако искате да си направите една интересна екскурзия в дните около 3-ти март, но вече сте изхарчили спестените пари за Свети Валентин или Трифон Зарезан, можете да разчитате на кредити онлайн. Те ще направят всяко пътуване възможно!

49522

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин