Дестинации в България, които да посетите за 3-ти март - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дестинации в България, които да посетите за 3-ти март
Автор: Peika.bg
Дестинации в България, които да посетите за 3-ти март
Снимка: www.pleven.bg

Подарете си пътешествие и повод за гордост на 3-ти март! Тази година националният ни празник се пада в събота. За щастие, официален почивен ден ще бъде и 5-ри март (понеделник), така че ще имаме тридневен уикенд на разположение.

По този повод ви предлагаме пет дестинации в България, които си заслужава да посетите именно в деня на Освобождението! Освен това през 2018 г. се навършват 140 години от подписването на Санстефанския мирен договор.

Надяваме се нашите предложения да ви вдъхнат патриотичен дух и да ви дадат много поводи да бъдете горди със себе си!

Шипка

Включете се празничния поход до Паметника на свободата на връх Шипка. Изкачете 890-те стъпала към върха. Потопете се в празничната атмосфера с развени знамена и възрожденски песни!

Паметникът на Шипка е построен с волни пожертвувания на българския народ. На първия етаж е поставен голям мраморен саркофаг, в който се пазят част от костите на героите на Шипченската епопея. Над него има още 4 етажа, на които е разположена музейна сбирка, включваща лични вещи, ордени, снимков и документален материал, копия на български бойни знамена, картини и оръжие. На върха на кулата се открива прекрасна панорама на върха Шипка и околността.

Дестинации в България, които да посетите за 3-ти март

В град Шипка можете да посетите храм-паметника ”Рождество Христово”, чиято църква е истински архитектурен шедовър, построен в традиционния стил на руските катедрали от 17- век. Той е създаден в памет на руските войници и български опълченци, загинали през освободителната Руско-турска война от 1877-1878 г. Църквата ще ви впечатли с многоцветната си мозаечна украса и позлатени куполи.

Дестинации в България, които да посетите за 3-ти март


Велико Търново

Велико Търново е единственият град, който два пъти е бил столица на България – по време на Второто българско царство /1185-1393/ и след Освобождението от османско робство /1878-1879/. През 1879г. в столицата е създадена Търновската конституция, действала до 1947г.

Задължителна спирка на вашето пътуване за 3-ти март е крепостта „Царевец“. Разположена е в източния край на града и от всички страни е заобиколена от река Янтра. Разхождайки се в крепостта ще се пренесете в едно друго време от българската история.

Дестинации в България, които да посетите за 3-ти март


Не пропускайте са посетите музея на восъчните фигури, разположен в близост до хълма Царевец. В него, под формата на скулптури и стенописи, са представени исторически личности и паметни събития от периода на Второто българско царство. Разгледайте църквата "Св. 40 мъченици", вижте и паметника на Асеневци.

Дестинации в България, които да посетите за 3-ти март


От 19:30 ч. ще можете да наблюдавате специалното представление на светлинния спектакъл „Звук и Светлина" на Царевец. Мащабното светлинно шоу представя драматичната история на Втората Българска държава чрез камбанен звън, специално написана музика и потоци от прожектори, преливащи един в друг.

Дестинации в България, които да посетите за 3-ти март
Снимка: Peika.bg

Плевен

Ако сте решили да отпразнувате 3-ти март в Плевен, то със сигурност ще има какво да разглеждате цял ден. Можете да започнете от мавзолея-параклис Свети Георги Победоносец, който е символ на града. Издигнат е в памет на загиналите в Руско-турската война руски и румънски воини при Плевен. От външната му страна ще видите плочи с имената на загиналите офицери, а над входа – барелеф на Св. Георги. Мавзолеят се намира на площад „Възраждане” в центъра на града.

 

Дестинации в България, които да посетите за 3-ти март

Панорамата "Плевенска епопея" е едно от най-забележителните места в града. Издига се на хълма на Скобелев парк. Създадена е през 1977 г. по повод 100-годишнината от Освобождението на Плевен. В четирите зали ще видите скулптури, картини, текстове и артефакти, представящи събитията преди Освобождението на града. Реалните предмети се преливат в нарисуваното на стената. Картините са на български, румънски и руски художници. Асансьорите ще ви отведат до покрива, където от двете наблюдателни площадки пред вас ще се разкрие панорамна гледка към местата, на които са се водили битките.

Дестинации в България, които да посетите за 3-ти март

Ако искате вашата историческа разходка да продължи, посетете самия Скобелев парк. Мемориалният парк е посветен на руските и румънски воини, загинали в боевете за Плевен. Разположен е върху някогашното бойно поле, на юг от града.

Дестинации в България, които да посетите за 3-ти март

Не пропускайте и Регионалния исторически музей. В него се съхраняват над 180 000 експоната. В 24-те зали ще видите оръжия и военни принадлежности, колекция от монети, каменни оръдия на труда, традиционни носии и занаяти, ще разберете за развитието на града преди и след Освобождението.

Копривщица

Копривщица е едно от огнищата на Българското възраждане. Именно там са родени Любен и Петко Каравелови, в чиято къща днес можете да видите закупената от Любен Каравелов печатарска машина. На нея се е печатал Ботевия вестник „Знаме”, а след Освобождението – първата българска конституция.



В градчето е роден и водачът на Хвърковатата чета – Георги Бенковски, както и Тодор Каблешков, който написва „кървавото писмо”, поета Димчо Дебелянов и още много войводи и борци за свобода. Разгледайте техните домове, които са превърнати в музей и се докоснете до славното ни минало.



В градчето, където е поставено началото на Априлската епопея, има 250 културно-исторически паметници, къщи-музеи, галерии, две църкви, възрожденско училище. Копривщица ще ви припомни защо трябва да бъдете горди с предците си и ще ви остави светъл български спомен.

Дестинации в България, които да посетите за 3-ти март
Снимка: Peika.bg

Панагюрище

Градът има богато културно и историческо наследство, с което можете да се запознаете точно на 3-ти март! Панагюрище е център на легендарното Априлско въстание през 1876 г., и дори е обявен за столица на България за десет дни. В града е изпратено знаменитото „Кърваво писмо” от Каблешков.

В средата на 20-и век тук е открито Панагюрско златно съкровище, което е истински шедьовър на тракийското изкуство. След него можете да разгледате къщата-музей "Райна Княгиня". В Райна Попгеоргиева извезва знамето на свободата с разярения български лъв и крилатия девиз "Свобода или смърт".

Дестинации в България, които да посетите за 3-ти март
Снимка: museumpan.com


В двора на Тутевата къща пък е обявено Априлското въстание в Панагюрище. Днес къщата е музей и възпроизвежда автентичната обстановка от онова време. Изложеное Карловското знаме, с което е обявено въстанието.

Друг уникален архитектурен и исторически паметник от Възраждането е Лековата къща. Сградата е ценна и заради богатата украса и цветове.

Дестинации в България, които да посетите за 3-ти март
Снимка: museumpan.com

А стенописът "Колелото на живота" дава представа за философията и мирогледа на възрожденския българин.

Дестинации в България, които да посетите за 3-ти март
Снимка: museumpan.com


За шеста поредна година Община Панагюрище ще бъде домакин на Световното първенство по фойерверки „Огън, цвят и фантазия” 2018. Жителите и гостите на града ще се радват на грандиозни огнени спектакли, предшествани от музикални концерти.

Ако искате да си направите една интересна екскурзия в дните около 3-ти март, но вече сте изхарчили спестените пари за Свети Валентин или Трифон Зарезан, можете да разчитате на кредити онлайн. Те ще направят всяко пътуване възможно!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин