Преход от Узана до Габрово (през Шипка) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Преход от Узана до Габрово (през Шипка)
Автор: Peika.bg
Преход от Узана до Габрово (през Шипка)
Снимка: Габрово Плюс

Тръгвате по този маршрут в сърцето на България и ви се иска той никога да не свършва. Заради историята от времето на Освободителната война, заради гледките и чувството да сте едновременно и в Северна, и в Южна България...

От Узана до Шипка (2:30 часа)

Тръгвате от хижа "Узана" (на 20 км от Габрово, съвсем близо до географския център на България). Следвате червената маркировка, а в откритите части – зимната маркировка от жълто-черни колове. На границата на Природен парк "Българка" пътеката се шмугва в гората. След 30 минути пресичате горски път (не тръгвайте в посока надписа "Чешма", а минете вдясно от него) и продължавате край поток.

40288

След изкачване през букова гора излизате на било с невероятна гледка – отляво е Северна, а отдясно – Южна България. Напред се дипли Старопланинското било с Паметника "Шипка" и "летящата чиния" на Бузлуджа.

40294

На най-високата точка (връх Малуша) ще видите тревясалите ровове, от които Сюлейман и Вейсел паша са атакували шипченските позиции. Не след дълго пътеката се съединява с подсичащия горски път и го следва 10-15 минути. Добре очертано отклонение тръгва вдясно, през Кралимарковата гора. На излизане от нея високо над вас е Паметникът на Свободата, който от тази перспектива изглежда величествено. За още 5 минути стигате Братската могила пред хотел "Шипка".

От Шипка до Габрово (кв. Радецки) – (2:30 часа)

Вдясно от хотел "Шипка" тръгва старият калдъръмен път през прохода (жълта маркировка). В по-голямата си част се припокрива от веломаршрут (маркировка с червени триъгълници). Изберете пешеходния вариант, за да минете през най-красивата част на буковата гора. Там е много вероятно да попаднете на сърни и сръндаци.

40287

Габровският кв. Радецки е крайната точка на маршрута. Тук е и Вонещата вода - един от "цветните извори" в България, с бяло от отлаганията гърло. Водата е бистра, става за пиене, но с характерна миризма на сяра.

Полезна информация: Време за изминаване пеш - 5 часа, трудност: средна.

*Вело вариантът е с висока трудност заради спускането Шипка-Габрово. В участъка Узана-Шипка се препоръчва подсичащият път (а не описаната билна пътека).

За да откриете още от тайните на Габровския Балкан - пешеходни, велосипедни, еко и кулинарни маршрути, както и възможности за тийм билдинг сред природата, свържете се с клуб Gabrovo Plus (travel.plus@abv.bg).

А ако ви се ходи на вкусно велопътешествие, вижте тук.

*

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в Българаия през 2016 г.".

Открийте още идеи за маршрути в Стара планина.

Още снимки от маршрута:

40285

40286

40289

40290

40291

40293

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин